7. 10. 2003

ČEZ výrazně snížil cenu své nabídky Duhové elektřiny na rok 2004

Na základě poptávky po nabídnutých produktech na rok 2004 snížila energetická společnost ČEZ prodejní ceny elektřiny na tento rok všem zájemcům. Největší podíl obchodu činí žlutá elektřina, nabídnutá v maximální ceně 837 Kč/MWh. Zájem zákazníků pak umožnil tuto cenu snížit o 24Kč, tedy na 813 Kč/MWh.

Ceny elektřiny v zahraničí prudce rostou. Například na německé burze se produkt srovnatelný s naší žlutou elektřinou obchoduje pro rok 2004 za cenu o více než 20% vyšší než byly letos. Energetická společnost ČEZ nabízí svým zákazníkům nárůst průměrné ceny přibližně pětiprocentní, tedy čtvrtinový v porovnání s Německem. V roce 2004 tak bude cena pásmové elektřiny v ČR o více než 100 Kč/MWh nižší než za jakou se prodává v Německu. To je přibližně ta stokoruna, kterou naše společnost zaplatí při překročení hranic do Německa, zatímco importéři elektřiny do naší republiky nejsou zatíženi téměř žádnými poplatky. Na základě těchto údajů je možno konstatovat, že objednávané množství elektřiny našimi zákazníky svědčí o vysoké konkurenceschopnosti nabídky energetické společnosti ČEZ.

Podle našich předpokladů průměrná cena dodávek naší elektřiny nedosáhne v roce 2004 cenovou úroveň 909 Kč na MWh, která byla uvažována ERÚ pro chráněné zákazníky pro rok 2003. Neexistuje žádný důvod k tomu, aby byla elektřina pro domácnosti pro rok 2004 zvýšena.

Tlak na zvýšení cen pro konečné zákazníky se však dá očekávat z jiné strany. Především v souvislosti s podporou výroby elektřiny z alternativních zdrojů a jen málo obhajitelným cenovým zvýhodněním přímých dodávek elektřiny z těchto zdrojů do distribuční sítě. Ačkoliv je dnes kilowatthodina elektřiny Skupiny ČEZ prodávána za méně než 90 haléřů, tak distribuční společnosti musí elektřinu z větrných elektráren povinně vykupovat za 3 koruny.

Milan Nebesář, tiskový mluvčí ČEZ, a. s.