5. 5. 2011

Cvičení 4. 5. a 5. 5. 2011 v JE Dukovany jsou docvičena

V posledních dvou dnech proběhla v JE Dukovany hned dvě havarijní cvičení. To první, včerejší, bylo na téma technologické události na 2. bloku, která si vynutila ukrytí personálu a jeho cvičnou evakuaci. To druhé, dnešní bylo zápasem o obnovení elektrického napájení 2. bloku po extrémní vichřici, která strhla stožáry normálního napájení elektřinou.

Včera a dnes proběhly hned dvě havarijní cvičení v Jaderné elektrárně Dukovany. Včera se jednalo o cvičnou technologickou událost, prasknutí velkého potrubí a úniku primární  chladiva do ochranné obálky (kontejnmentu) reaktoru. Zúčastnilo se ho na 800 lidí, z elektrárny, nebo od  dodavatelských firem. Téměř šest set lidí se přesunulo po deváté hodině do celkem sedmi  úkrytů, a na dvě shromaždiště. Z nich  na tři sta osob si obléklo ochranný oděv a byli cvičně evakuováni do přistavených evakuačních autobusů. Na svých místech zůstal pouze směnový personál, protože všechny čtyři bloky elektrárny jsou v provozu. A tradičně i závodní kuchyně,  která si zacvičí v jinou méně exponovanou dobu. Pro většinu skončilo cvičení před 11.00.

Odpoledne se cvičilo i mimo elektrárnu, ale jen pro odborné složky radiační ochrany. Konkrétně byla provedena kontrolní radiační měření u obcí Horní Dubňany, Tulešice, Vémyslice, Dobelice, Rybníky a Rokytná, tedy v nejbližším okolí elektrárny na Znojemsku. Úkoly cvičení byly naplněny. Podrobné vyhodnocení všech připomínek však potrvá ještě několik dní.

Po včerejším cvičení dnes bylo na programu další. Simulovanou poruchu měl na svědomí tentokrát silný vítr. Ten vyvrátil stožáry vedení velmi vysokého napětí do Oslavan a Sokolnic, v rozvodně Sokolnice byl navíc simulovaný rozsáhlý zkrat způsobený při výkopových pracích. Vysokonapěťová vedení se sice přepojují ale několik dalších poruch způsobilo, že Dukovany se octnuly na kolabujícím energetickém ostrově (žádné elektrické vedení je nepřipojuje k okolní elektrizační soustavě). Všechny diesel agregáty (3kusy pro každý výrobní blok) nastartovaly, ale na 2. výrobním bloku postupně vypadávají a 2. blok je ve stavu BlackOutu pouze „na bateriích“. Bylo nezbytné přivést v dohledné době napájení do havarijních systémů bloku na jeho dochlazování. Nejrychlejší v dané situaci bylo získat napájení z vodní elektrárny Vranov nad Dyjí. To se podařilo uskutečnit za 49 minut. O trochu lepší čas jako vloni, kdy se tato cesta zkoušela poprvé. V  letech 2007-9, se nacvičovalo přivedení napájení z nedalekých Dalešic.

„Je vidět,  že se každým cvičením vždy zlepšujeme, ostatně právě proto to každoročně cvičíme,“ prohlásil při závěrečném hodnocení cvičení Libor Fejta, bezpečnostní inženýr Jaderné elektrárny Dukovany, který byl autorem scénáře. I další účastníci cvičení  z firem provozovatelů elektrických  přenosových sítí , ČEPS, SEPS, E.On, a  maďarského provozovatele přenosové sítě si toto havarijní cvičení pochvalovali.

Skutečný provoz JE Dukovany dne 5. 5. 2011  

  • 1. blok  100% - 467MW
  • 2. blok  100% - 461MW
  • 3. blok  100% - 500MW
  • 4. blok  100% - 503MW