10. 8. 2013

Dalšího zloděje transformátoru zadržela přímo při činu policie

Díky stále se lepšící spolupráci Policie ČR a dispečinků ČEZ Distribuce se daří dopadnout přímo na místě stále více pachatelů krádeží distribučního zařízení. Zatím poslední případ se odehrál v Miletíně na Kolínsku nad ránem 2. srpna. Na základě informace dispečera o útoku na transformátor, zadrželi policisté muže, který se snažil ukrást chladicí olej.

Ve 3:45 došel odpovědný pracovník k názoru, že se trafostanice v Miletíně mohla stát předmětem neoprávněného zásahu, na místo vyjela poruchová četa. Intuice dispečera tentokrát nevedla k planému poplachu, na místě byl stále ještě pachatel, který nestihl dokončit své dílo. Vzhledem k významné škodě jej okamžitě zadržela policie.

Poškození trafostanice bylo natolik závažné, že na místo musel být povolaný ekolog ČEZ Distribuce Jindřich Novotný, který má s podobnými výjezdy zkušenosti: „Je to velký nepoměr mezi užitkem, který má pachatel z lupu ve formě pár litrů špatně upotřebitelného oleje a škodou, kterou způsobí. Už jen to, že jsou kvůli němu spoluobčané několik hodin bez proudu, je velká nepříjemnost. Kdo by čekal poruchu poklidné noci bez bouřek a větru?“

Řešení obdobné situace zpravidla neobnáší jen čištění zeminy v okolí potřísněném olejem za několik desítek tisíc, poškozený transformátor se musí vyměnit za nový, odvézt na opravu často i na likvidaci, konečná cena tak činí až 400.000,- Kč, což má pochopitelně vliv i na výši trestu pro pachatele. Výměna objemného zařízení není jednoduchá operace, lidé z Milína tak byli bez proudu až do čtvrt na jedenáct.

Z hlediska pachatele jde o opravdu hloupý risk, kvůli kořisti za pár set korun ohrožuje svůj život při zásahu elektrickým proudem a v případě stále častějšího dopadení i citelný trest. Přitom zejména v severních Čechách se podobná spolupráce policistů a dispečerů osvědčuje stále častěji, jen letos byly kromě jednotlivců odhaleny i dvě organizované skupiny zlodějů distribučního zařízení.

Provedení takové krádeže není časově až tak úplně nenáročné, proto je čím dál častější, že se pachatel prozradí například podezřelým hlukem či jen tím, že v neobvyklou hodinu parkuje na podezřelém místě. Zvlášť v letních vedrech je opravdu těžké uniknout pozornosti lidí, kteří nechtějí být zbytečně bez elektřiny.