15. 9. 2011

Daniel Beneš se stal předsedou představenstva a generálním ředitelem ČEZ

Představenstvo ČEZ zvolilo předsedou představenstva Daniela Beneše, dosavadního místopředsedu a výkonného ředitele ČEZ. Nahradí tak rezignujícího Martina Romana. Zároveň se Daniel Beneš stal generálním ředitelem ČEZ. Dozorčí rada ČEZ dnes zároveň kooptovala Martina Romana členem dozorčí rady a zvolila svým předsedou.

Martin Roman při té příležitosti řekl: „Po téměř osmi letech nejnáročnější části své kariéry jsem se rozhodl pro změnu a odejít z funkce generálního ředitele ČEZ. Během těch osmi let se ČEZ stal úspěšnou mezinárodni firmou, přinesl státu na daních a dividendách 237 miliard korun a hodnota státního podílu ve společnosti vzrostla o více než 230 miliard korun. Osm let je optimální čas pro funkční období šéfa velké společnosti a je logickým krokem předat žezlo svému nástupci. Ostatně již před 4 roky, když vznikla pozice výkonného ředitele a rozhodli jsme se pro obvyklý model velkých západoevropských firem, jsme toto předpokládali. Daniel Beneš se postupně se svým týmem divizních ředitelů vypracoval natolik, že má všechny zkušenosti a schopnosti potřebné pro úspěšné řízení společnosti ČEZ. Těším se na další spolupráci s Danielem Benešem, který se podstatnou měrou podílel na dosažených výsledcích a bude nepochybně dobrým předsedou představenstva a generálním ředitelem díky svým znalostem, energii a nasazení. Jsem rád, ze se budu moci na rozvoji společnosti nadále podílet jako předseda dozorčí rady a věnovat se zvláště dalšímu strategickému směřování firmy.“

Nový generální ředitel ČEZ pak pokračoval: „Nejprve bych chtěl poděkovat Martinu Romanovi, že jsem měl šanci spolupracovat s ním na tom, že se ČEZ stal nejúspěšnější evropskou energetikou a má dnes lepší rating a vyšší tržní kapitalizaci než RWE a vyšší zisk za 1.pololetí než E.ON.  Věřím, že důvěru vlastníků a dozorčí rady nezklamu a bude se mi dařit  vést společnost i nadále tak, aby prosperovala, přinášela dobré výnosy státu i ostatním vlastníkům a zajišťovala spolehlivou dodávku elektřiny a plynu milionům zákazníků v České republice i v zahraničí,“ uvedl Daniel Beneš.