22. 6. 2012

Demontáž odstavených bloků 7 a 8 v Elektrárně Mělník je v plném proudu, práce budou hotové koncem roku 2012

Práce na odstranění zastaralých technologických zařízení v odstavených blocích 7 a 8 Elektrárny Mělník začaly. Část kotelny se již postupně rozebírá, současně s tím probíhá likvidace strojovny a doplňkových ocelových konstrukcí. Předpokládané ukončení demontáží je konec roku 2012.

Likvidace se týká kotelny, která zajišťovala zpracování paliva a výrobu páry, a strojovny. V současnosti se například rozebírají kotle, dvě turbosoustrojí a jejich příslušenství, jako jsou čerpadla, alternátory nebo potrubí.

 „Zařízení, která jsme se rozhodli odstranit, už nemůžeme nadále provozovat. Jednak nesplňují technické požadavky pro další využití, a pak se jedná o značně zchátralé vybavení, které by mohlo v budoucnu způsobit bezpečnostní problémy. Tomu se chceme rozhodně vyvarovat. Výhodou likvidace bude mimo jiné to, že se nám uvolní prostor v objektu elektrárny, a navíc můžeme některé stále funkční součástky ze zařízení použít pro další provoz v energetice,“vysvětluje Miroslav Krpec, ředitel Elektrárny Mělník.

Demontáž včetně likvidace veškerých odpadů provádí specializovaná firma. V rámci těchto prací přijdou na řadu i drobné stavební úpravy v bývalých objektech kotelny a strojovny. Počítá se především s opravami podlaží nebo zazdění vzniklých otvorů.

 „Technické řešení likvidace je náročné především z hlediska objemu zařízení, materiálu a také odpadů. Jinak se však jedná o běžné postupy likvidace zařízení – v objektu elektrárny probíhají demontáže za bezpečnostního dohledu a ochrany provozovaných bloků, které jsou v těsné blízkosti bloků 7 a 8. Předpokládám, že veškeré demontážní práce budou ukončeny do konce toho roku,“ dodává Miroslav Krpec.

Provoz bloků 7 a 8 v Elektrárně Mělník byl ukončen ke konci roku 1998. Blok 7 fungoval od roku 1970 a k poslednímu dni svého provozu vyrobil 14 304 289 MWh elektrické energie. Blok 8 zahájil činnost v roce 1971 a za stejnou dobu dosáhl množství 14 410 300 MWh vyrobené energie.