22. 11. 2011

Děti a senioři pomohli v Líbeznicích vysadit novou zeleň

Dnes dopoledne se na Mírovém náměstí v Líbeznicích a v lokalitě Na Chrupavce sázelo. Kromě členů zahrádkářského svazu a baráčníků pomáhaly i děti z místní mateřské školky. Na pořízení 228 dřevin přispěla v rámci projektu Stromy 2011 Nadace ČEZ.

Park na Mírovém náměstí byl především z důvodu rušné dopravy v centru obce po řadu let ve stále horším stavu. Odklonění dopravy po novém silničním obchvatu však během letošních prázdnin přineslo šanci vrátit parku jeho původní funkci. Naděje na novou zeleň svitla i v lokalitě Na Chrupavce. Zdejší prostranství v minulosti sloužilo k sezónnímu uskladnění cukrové řepy, i když se svou polohou v sousedství zdravotnického střediska hodí více k využití pro veřejnost.

Obec si pro obnovu obou lokalit nechala vypracovat architektonický a dendrologický návrh a podala žádost o finanční příspěvek v grantovém řízení Stromy 2011. Protože v něm uspěla, mohou se místní obyvatelé kromě javorů a lip těšit také na majestátný platan javorolistý nebo bohatě kvetoucí sakury, třešně a jabloně. Cesty olemuje zlatý déšť, štědřenec a vajgélie.

„Na úpravu veřejných prostranství Líbeznice čekají už dlouho. Jejich oživení přispěje k přívětivější tváři obce. Věřím, že na náměstí i Na chrupavce vzniknou místa, kde se lidé budou rádi setkávat a procházet," uvedl Martin Kupka, starosta Líbeznic.

 Obec Líbeznice je jednou ze 117 lokalit v České republice, která se chystá své prostředí ozelenit. Projekt Stromy 2011 vyhlásila Nadace ČEZ letos v květnu. Počítá s vysazením více než 44 tisíc dřevin v hodnotě téměř 18 miliónů korun.

„Těší mě, že pomoc naší nadace přispěla k tomu, že se v Líbeznicích mohli do parkových úprav pustit. Věřím, že se díky tomu prostředí pro život v obci zlepší," vysvětlil ředitel Nadace ČEZ Ondřej Šuch. Nadační příspěvek mohly získat města a obce z celé republiky například na obnovu alejí, vybudování nových parků nebo zelených protihlukových stěn.