2. 12. 2013

Děti při natáčení dokumentu Skupiny ČEZ poznaly, co obnáší práce filmového štábu

Klášterec nad Ohří – Třiadvacet dětských filmových hvězd má od pondělí 2. prosince ZŠ Krátká v Klášterci nad Ohří. Skupina ČEZ si ji totiž vybrala jako partnerskou školu pro natáčení dokumentárního filmu s pracovním názvem „Jak se modernizuje elektrárna“. Kromě záběrů z Elektrárny Prunéřov II, jejíž komplexní obnova se s různým časovým odstupem mapuje, bude součástí dokumentu také pohled dětských očí na elektrárnu a výrobu elektrické energie jako takovou. Proto filmový štáb zavítal i do klášterecké základní školy, konkrétně do II. A třídní učitelky Jany Kuncové.

„Děti se pochopitelně na dnešní den těšily. Je to pro ně něco jiného, než běžná výuka. Jsou napjaty, co po nich bude pan režisér chtít,“ poznamenala Jana Kuncová, která se coby učitelka radící žákům během jejich výtvarné činnosti do natáčení rovněž zapojila. A hlavně o malování šlo na prvním místě. Každý se chopil čtvrtky a pastelů a pokusil se ztvárnit svůj pohled na elektrárnu či elektřinu jako takovou. Zvláště ve druhém případě pak vznikaly docela zajímavé abstrakce, za něž by se nemusel stydět ledasjaký renomovaný výtvarník. Samozřejmě došlo i na mluvené slovo, když se děti zamýšlely nad tím, co to vlastně ta elektrárna je, že se v ní vyrábí proud, který pak třeba rozsvěcuje pouliční lampy, vánoční stromy na náměstí či světla doma a hlavně televizi a počítač…

„Zhruba desetiminutový film bude ve svém finále zahrnovat rekonstrukci Elektrárny Prunéřov II a zároveň vysvětlovat, proč se vlastně komplexní obnova dělá a jaký bude mít efekt v rámci životního prostředí, využití zásob hnědého uhlí a zajištění práce pro lidi v regionu. Dokument bude sloužit jako prezentace Skupiny ČEZ v jejích informačních centrech, na různých veletrzích, webových stránkách a podobně. Rozumí se, že ho využijeme i pro Svět energie, což je ministerstvem školství akreditovaný vzdělávací program pro školy a veřejnost,“ přibližuje hlavní smysl natáčení Marie Dufková, koordinátorka vzdělávacího programu Skupiny ČEZ.

Jak ještě zdůraznila, energetická společnost je vůbec první v zemích Evropské unie, která přistupuje ke komplexní obnově uhelných elektráren podle nových směrnic EU. „Jde o dosud ojedinělý projekt, kdy během relativně krátké doby dojde k úpravě a výměně technologií uhelných elektráren Skupiny ČEZ. Nikde v zemích Evropské unie nebyl dosud zaznamenán projekt přispívající ke snížení emisí škodlivých látek z výroby elektrické energie v takovém rozsahu, a to při striktním respektování životního prostředí a nejmodernější použitelné technologie pro daný záměr,“ dodala Marie Dufková.

„Jsme rádi, že si Skupina ČEZ vybrala k natáčení zrovna naši školu. Děti máme šikovné a co je hlavní, někteří rodiče v elektrárnách či na jiných pozicích u ČEZ i pracují. Pro žáky bude jistě i zajímavé, když poznají práci filmového štábu a budou se přitom řídit pokyny režiséra. Budou tak již vědět, že natáčení filmů, v jejich případě ještě pohádek, není jednoduchá záležitost. Na akci se předem všichni připravili, v předstihu malovali některé obrázky, jiné mají rozpracované, aby je právě dle přání režiséra na místě dokončovali. Také si zjišťovali některé základní informace, aby jejich výtvarná díla byla co nejvěrohodnější,“ uzavřela Jana Dimunová, ředitelka školy.