14. 9. 2011

Díky Nadaci ČEZ má alternativní výchova šanci i v děčínské miniškoličce

Děčín – Pojďte si hrát, ale bez hraček a přesto vás to bude celý den bavit. Tak by se dal zestručnit obsah projektu s názvem Jiná péče – Pomoz mi, abych to dokázal sám. V současné době ho v Děčíně za přispění Nadace ČEZ realizuje Mateřské centrum Rákosníček. V praxi se jedná o  miniškoličku pro čtrnáct dětí od tří let, které se seznamují se životem prostřednictvím výchovných metod Montessori pedagogiky.

„I když je režim dětí obdobný jako v jiných mateřinkách, chtěli jsme rodičům za pro ně dostupnou cenu nabídnout alternativní řešení v péči o dítě s využitím moderních interaktivních metod výchovy. Montessori pedagogika mezi ně rozhodně patří, přičemž celý projekt jsme mohli zrealizovat díky Nadaci ČEZ. Přiznané finanční prostředky jsme využili na zakoupení speciálních montessori pomůcek a na vybavení venkovního hřiště pískovištěm, kolotočem a domkem na hraní,“  říká  Lucie Hašková, předseda občanského sdružení Mateřské centrum Rákosníček v Děčíně.

Učitelka Marie Hladíková si „hraje“ s malou Karolínkou. Pomocí různě dlouhých dvoubarevných dřevěných tyčí se tak učí počítat do desíti.

V Montessori miniškoličce si děti  nehrají s klasickými hračkami, ale s tím, co již od mala rozvíjí jejich osobnost, tvořivost, úctu k sobě, druhým i okolnímu světu. K tomu jim slouží nejrůznější pomůcky. Jsou to například dřevěné skládačky a různá geometrická tělesa, zažehlovací korálky, dvoubarevné různě dlouhé tyče, podle nichž se učí děti počítat do desíti, zvukové válečky, hodiny s kalendářem, případně nejrůznější formy písmen abecedy. Podle své činnosti mají i takzvaný suchý či mokrý program.

„Každá pomůcka má svůj účel, přičemž nenutíme děti k tomu, že zrovna teď si musí hrát s tou či onou. Vše necháváme na jejich dobrovolnosti, když je to baví, dokáží vydržet u jedné dlouho, když ne, tak si vyberou něco jiného. Samozřejmě je musíme ovšem směrovat k tomu, aby pochopily, k čemu co slouží a co se mohou s nimi naučit,“ dodává k tomu  Marie Hladíková, učitelka v Montessori miniškolce. Jak dodává Montessori pedagogika učí všemi smysly, vlastním tempem a způsobem,  spontánně od konkrétního k abstraktnímu, od jednoduchého ke složitému.

Nadaci ČEZ založila energetická společnost ČEZ v roce 2002 s cílem zastřešit svou dárcovskou činnost. Nadace ČEZ podporuje prostřednictvím grantových řízení různé veřejně prospěšné aktivity zaměřené na děti a mládež, sociální oblast, kulturu, sport, vzdělávání, infrastrukturu a ekologii. Díky objemu rozdělených příspěvků se řadí ke špičce nadací v České republice. Programy Nadace ČEZ: Oranžové hřiště, Oranžová učebna, Oranžové schody, Oranžové kolo a Podpora regionů. Více informací na www.nadacecez.cz. O dalších projektech podporovaných Skupinou ČEZ se dozvíte na www.facebook.com/pomahame.regionum.