27. 11. 2008

Dlouhé Stráně mají zcela nový mozek

Jedno sto a čtyřicet šest milionů korun ( 146 milionů korun ) stála výměna a rozšíření řídícího systému přečerpávací vodní elektrárny. Práce byly rozloženy do dvou let, tak aby byl k dispozici vždy alespoň jeden turbogenerátor.

V roce 2007 vyměnil dodavatel části systému dolní a horní nádrže a turbogenerátoru s provozním označením číslo 2. Letos pokračoval druhým turbogenerátorem. Po každé etapě proběhla garanční měření, která měla za cíl ověřit, zda parametry odpovídají sjednaným hodnotám ve smlouvě s dodavatelem díla. Poslední garanční měření skončila 13. listopadu. U obou soustrojí tato měření prokázala splnění nasmlouvaných parametrů. Nic tedy nebrání celkovému převzetí díla, které je naplánováno na 26. listopadu.

Nový řídící systém je jeden z nejmodernějších. Sleduje více veličin na zařízení elektrárny. Jeho dohled nad technologií je tak podrobnější. To nám umožní lépe regulovat činný výkon generátorů, rychlejší reakci obsluhy a také lepší stanovení potřebné údržby. To vše zvýší spolehlivost a disponibilitu celé elektrárny, tedy dobu, po kterou je elektrárna k dispozici. Smyslem této elektrárny totiž není vyrobit co nejvíce elektřiny, ale v případě potřeby dodat v co nejkratší době elektřinu do sítě. Jedná se o případy, kdy nárazově stoupne spotřeba elektřiny v soustavě, nebo naopak nárazově klesne dodávka elektřiny do sítě. Rovnováha mezi výrobou a spotřebou eletřiny je tedy narušena. A právě v tuto chvíli přichází na řadu přečerpávací elektrárna, která je schopna do 100 vteřin dodávat do sítě 650 MW elektrického výkonu.

Elektrárna se rozkládá na ploše 95 ha, je citlivě začleněna do přírody Chráněné krajinné oblasti Jeseníky. Ohled na životní prostředí dokládá i umístění její technologie do podzemí. Největší podzemní stavbou byla právě strojovna elektrárny. Prostory, které v nitru skály zabírá, jsou impozantní i v evropském měřítku. Kaverna pro obě soustrojí má výšku 50 metrů a zaujímá plochu 87,5 m × 25,5 m.  Šestisettunové stroje mají na výšku dvacet čtyři metrů a jejich hlavní části jsou skryty pod podlahou strojovny. Dostat se až na dno ke dvěma Francisovým turbínám znamená zdolat osm podlaží.  Další velkou kavernou, kterou bylo nutno vylámat, byla komora transformátorů o rozměrech 117 m x 16 m x 21,7, m. Podzemní systém elektrárny zahrnuje také 8,5 km tunelů a štol.