7. 8. 2010

Dnes ke 12.00 hodin vyhlášen kalamitní stav pro okresy Liberec, Česká Lípa a Děčín

Vzhledem rozsahu přerušení dodávky elektřiny byl na severu Čech dnes ve 12. hodin vyhlášen kalamitní stav pro okresy Liberec, Česká Lípa a Děčín. Bez elektřiny jsou tisíce odběrných míst. V terénu jsou Poruchové čety Skupiny ČEZ, a kde tomu podmínky dovolují, obnovují dovávky elektřiny. Elektřina tak již například proudí v obcích Lázně Libverda, Srní, Provodín i Jestřebí. Posílena byla rovněž dispečerská pracoviště a plně obsazena jsou také všechna operátorská křesla Call center Skupiny ČEZ.

Bez elekřiny jsou v současné době města  a obce Mníšek, Chrastava, Frýdlant na Nisou, Nové Město pod Smrkem, Černousy, Višňová, Habartice, Arnoltice, Bukovka. Na Děčínsku a Českolipsku pak části Česká Kamenice, Všemily, Kunratice, Filipov, Pekelný Dvůr, Jánská. Zde evidujeme poruchu na vedení vysokého napětí, kdy příčinou jsou popadané sloupy elektrického vedení, které podemlela voda. Další poruchy kvůli vodě evidujeme ve Varnsdorfu a Rumburku a Chřibské.

Energetikům práci stěžuje stále silný déšť a velká voda, která zatopila příjezdové cesty i hlavní komunikace. Nemohou se tak dostat k poruchám a je i velmi problematické jejich vymezování. Nezbývá než bohužel čekat na to, až voda opadne. Na mnoha místech je distribuční zařízení doslova zalito vodou.  Voda v kontaktu s elektřinou také klade mnohem větší nároky na bezpečnost, práce proto musejí probíhat s maximální obezřetností. Do délky oprav na distribučním zařízení ve spojitosti s vodou se také promítá kompletní zajištění konkrétních míst tak, aby nedošlo k újmám na zdraví a ztrátách na majetku. Voda podemlela také stromy, i sloupy elektrického vedení. Kde tomu podmínky dovolují, energetici intenzivně pracují na obnovení dodávek elekřiny. Svítí již Lázně Libverda, Srní, Provodín, Jestřebí.

Průběžná dnešní informovanost o bezproudí způsobené povodněmi

Aktuálně ke 14.00 hodině

Bohužel se situace nezlepšila, naopak je horší. Evidujeme další poruchy na vedení vysokého a nízkého napětí, bez dodávek elektřiny je část Frýdlantu. Zde byla vodou stržena lávka a není možné se přes vodu dostat. Bez proudu jsou také lokality Václavice, Nová Ves, Bílý Kostel.  Další poruchy evidujeme na vývodu směr Nové Město a v Chrastavě. Práci Poruchovým četám Skupiny ČEZ komplikuje vysoká hladina řeky, trvalý déšť, kdy není možné kvůli zatopeným komunikacím se k poruchám či jejich vymezování dostat. Bez elektřiny jsou v řádech stovky domácností.  Další vývoj záleží na počasí. Zákazníci mohou hlásti poruchy na Poruchovou linku Skupiny ČEZ 840 850 860.

Informace k 10.00 hodině

Plné ruce práce mají energetici V Mníšku v části Fojtka. Zde byli nuceni z důvodu vysoké vody vypnout 9 distribučních trafostanic. Z bezpečnostních důvodů, kdy hrozí nebezpečí úrazu elektrickým proudem, i poškození distribučního zařízení, byli nuceni vypnout elektřinu také v části Václavic a v Oldřichově na Hranicích a v jedné továrně v Hrádku nad Nisou. Energetici vypínají elektřinu většinou na požádání starostů zatopených obcí a hasičů. V terénu jsou pracovníci Poruchové služby Skupiny ČEZ. Bez elektřiny jsou v současné době desítky domácností na Liberecku. Další vývoj záleží na počasí.