9. 12. 2005

Dodávky energie se v některých lokalitách nadále obnovují.

Ostrava, 9.12.2005, 10.30 hod. ? Stále jsou poškozena 4 vedení vysokého napětí

Po zprovoznění všech poruch na vysokém napětí na Frýdeckomístecku se pět minut po půlnoci zřítily další stromy na vedení a došlo k opětovnému výpadku v obcích Staré Hamry a Bílá. V současné době je z hlediska vedení vysoké napětí omezena dodávkou pouze část obce Bílá. Na Vsetínsku se podařilo opravit v průběhu včerejška a dnešní noci 7 poruch na vedení vysokého napětí, nadále se nepřetržitě pracuje na 3 poruchách. Bez dodávky elektřiny je obec Velké Karlovice a malá část obce Karolinka. Ve Velkých Karlovicích energetici nainstalovali  4 náhradní mobilní zdroje, které zajišťují fungování místních kotelen. Jejich provoz je nezbytný pro vytápění bytových jednotek.

Opravy na vysokém napětí jsou pro energetiky prioritní, protože na jejich zprovoznění   je vázána dodávky elektřiny velkému počtu odběratelů. Souběžně se však provádějí opravy na vedeních nízkého napětí. Těch je v současné době hlášeno téměř 1000. Energetici předpokládají, že na poruchách nízkého napětí budou pracovat nadále v průběhu celého víkendu.

Odhadovaný  počet zákazníků bez proudu se snížil oproti včerejším 30 tis. na 9 tis.

Zákaznická linka vyřídila během kalamity více než 13 tisíc hovorů s průměrnou dobou čekání 1 min. 39 s.

Největší nápor  na naše call centra byl  dne 7.12. mezi 8 a 9 hodinou ranní, kdy bylo zaznamenáno 3 200 telefonátů na poruchovou linku.

Energetici předběžně odhadují, že  škody na zařízeních přesáhnout 5 mil. Kč, mohou ale dosáhnout až 10 mil. Kč.

Sylva Vidláková, tisková mluvčí