12. 8. 2010

Elektrárenští hasiči z Počerad se chopí pádel dračí lodi

Louny/Počerady – Čtvrtý ročník závodů dračích lodí proběhne 14. srpna v Lounech. Stejně jako vloni, bude mít jedna z lodí oranžovou posádku. Do triček firemní barvy Skupiny ČEZ se totiž obléknou a k pádlům usednou profesionální hasiči z Elektrárny Počerady. V loňském roce skončila oranžová dračí posádka na 5. místě, lodí přitom startovalo dvanáct.

Posádka dračí lodě.„Je logické, že nás hasičů nemůže být všech dvacet. Jednak někteří mí podřízení jsou na dovolené a také někdo musí sloužit. Podmínkou také je, že čtyři z posádky musí být ženy. Opět se k tomu budeme snažit přemluvit naše manželky. Pokud odmítnou, odchytíme nějaká děvčata přímo na místě,“ říká Josef Hubač, velitel pobočné stanice Hasičského záchranného sboru Skupiny ČEZ v Elektrárně Počerady.  Proto bude hledat devět pádlařů z dvacetičlenné posádky mezi rodinnými příslušníky nebo v řadách kamarádů a známých.

Velitel elektrárenských hasičů vidí v účasti na závodech dračích lodí jedinečnou příležitost, jak si on i jeho podřízení mohou prověřit svou fyzickou kondici. Zároveň to považuje za výbornou možnost, jak utužit kolektiv. „Máme všichni smysl pro humor, a tak půjde především o zábavu. Jak jsme se už vloni sami přesvědčili, ukočírovat na vodě takovou loď, není žádná legrace,“ dodává Josef Hubač, který se stane kapitánem dračích plavců.

Dračí lodě poplují na čas. V praxi půjde o pádlovací sprint na 200 metrů. Klasičtí vodáci jsou přitom zvyklí po ponoření padla do vody ho zalomit, teď však budou muset „jet“ v jednom tahu v kuse. Pokud někdo udělá pádlem něco jiného než ostatní, stane se to, že zkolabuje nasazený rytmus a vznikne zmatek. Loď je potom ovládaná pouze kormidelníkem. Všichni se tak budou muset pečlivě zaposlouchat do úderů bubeníka a případných povelů kormidelníka. Ti jediní budou určeni pořadatelem závodů a doplní tak stav posádky na dvaadvacet členů.  

Čtvrtý závody dračích lodí Agara Draig Fest 2009 proběhnou v Lounech v sobotu 14. srpna v rámci městských slavností Letní lounské vábení. Pořadatelem závodu je Veslařského klub Ohře Louny. Lodě se budou hnát po hladině řeky Ohře od městského koupaliště k loděnici veslařského klubu.