2. 4. 2008

Elektrárna Dětmarovice odstaví blok z důvodu plánované generální opravy

Ostrava, 2.4.2008 - Od soboty 5. dubna bude probíhat v elektrárně plánovaná generální oprava třetího výrobního bloku. Jeho odstávka potrvá až do 8. srpna. Smyslem generální opravy je, aby i v následujících letech byl provoz bloku o výkonu 200 MW ekologický, ekonomický a bezpečný. Celkové náklady na opravu dosáhnou výše téměř 500 milionů korun.

„Cílem několikaměsíční opravy je celkové zlepšení kondice bloku a spalovacího procesu, zvýšení jeho účinnosti a snížení množství emisí při stejném množství vyrobené energie“, uvedl Dušan Timko, ředitel elektrárny. A dodává: „Téměř půlmiliardové náklady na opravu pomohou rovněž výrazně minimalizovat ekologické dopady výroby na životní prostředí“. To má nyní zajistit na 250 pracovníků z asi 25 dodavatelských či subdodavatelských firem, včetně samotných zaměstnanců Skupiny ČEZ.

Generální oprava je například zaměřená na kompletní revizi parní turbíny a opravu její průtočné části, na kotli dojde na výměnu hořáků a opravu ohříváku vzduchu, což jsou komponenty mající rozhodující vliv na ekonomii provozu. Proběhne rekonstrukce odlučovačů kapek, následně i oprava antikorozních ochran v absorbéru odsíření. Na chladící věži se již dokončuje výměna vnitřní vestavby chladící věže, což je plocha, na níž dochází k ochlazování chladící vody.

Samotnému zahájení generálky předcházela několikaměsíční kontrola vybraných dodavatelů, přejímky jednotlivých náhradních dílů, které musejí splňovat přísná kriteria na kvalitu materiálu i funkčnost.

Ke generálním opravám jednotlivých bloků dochází v intervalech deseti let. Poslední generální oprava proběhla v roce 2006 na výrobním bloku číslo 4. Další generální oprava proběhne v příštím roce na prvním a v roce 2010 na druhém výrobním bloku.

V Elektrárně Dětmarovice, která je řešena v tzv. blokovém uspořádání, jsou instalovány 4 samostatné výrobní bloky, každý o elektrickém výkonu 200 MW. Kromě výroby elektrické energie zajišťuje elektrárna Dětmarovice i významné dodávky tepla.Elektrárna je významným dodavatelem tepla pro město Orlová, současně s horkovodním napáječem provozuje i některé předávací stanice. Roční dodávka tepla do Orlové činí cca 570 TJ.

V loňském roce elektrárna zvítězila ve veřejné soutěži a následně došlo k podpisu koncesní smlouvy na dodávku tepla pro město Bohumín. Elektrárna tak do tří let od uzavření koncesní smlouvy zajistí dodávky tepelné energie pro vytápění a přípravu teplé užitkové vody do městských objektů Bohumína po dobu minimálně dvaceti let.