19. 2. 2007

Elektrárna Hodonín postupně přechází na biomasu

Elektrárna Hodonín by mohla do budoucna zcela přejít na spalování biomasy. V současné době elektrárna postupně navyšuje využití biomasy jako paliva pro výrobu elektřiny při jejím spoluspalování s lignitem. V loňském roce spálením biomasy elektrárna vyrobila 62 708 MWh a meziročně tak navýšila tuto výrobu o více jak 27 procent. Jde o historicky nejvyšší výrobu s využitím biomasy v této elektrárně.

Skupina ČEZ vyrobila spoluspalováním biomasy v loňském roce 226 456 MWh elektrické energie. Meziročně se tak výroba elektřiny z biomasy zvýšila o 210,6 %. Elektrárna Hodonín (EHO) se na tomto výsledku podílela z 27 procent a v rámci ČEZ patří k největším. Největším je polská Skawina, v ČR patří první příčka Hodonínu. EHO je jednou z šesti výrobních jednotek ve Skupině ČEZ, která používá jako paliva biomasu. Dalšími jsou elektrárny Poříčí, Tisová, Ledvice, Chvaletice a polská Skawina.

Po úspěšném odzkoušení a spuštění čistého spalováni biomasy v jednom z kotlů v Poříčí připravuje ČEZ pilotní projekt pro výstavbu nového zařízení na spalování cíleně pěstované biomasy v EHO. Hodonín byl vybrán jako jedna z nejslibnějších lokalit pro rozvoj biomasy v ČEZ.

Současný provoz v EHO vyrábí elektrickou energii na principu spalování palivových směsí uhlí a biomasy. Povolený podíl biomasy v palivu je v současné době do 100%. V Elektrárně Hodonín je nyní průměrné zastoupení biomasy 15%, zbytek je lignit. ČEZ je schopen zajistit pokračování procesu spoluspalování biomasy v elektrárně i po vyuhlení lignitu v blízkém dole k roku 2012 dodávkami uhlí z jiných lokalit, protože přechod na čisté spalování biomasy se neobejde v prvních letech bez spoluspalování vzhledem k nedostatku biomasy. Ke spalování lignitu jsou používány moderní zařízení na principu fluidního spalování, které byly uvedeny do provozu v 90-let, a proto jejich provoz není vázán jen na dodávky uhlí z blízkého dolu.

„Vyhodnotili jsme oblast kolem elektrárny Hodonín jako potenciálně nejzajímavější pro přípravu pilotního projektu na výstavbu zařízení pro spalování cíleně pěstované biomasy – tzv. zelená biomasa. Zahájili jsme práce na zpracování kompletního zadání projektu včetně způsobu zajištění produkce zelené biomasy v blízkém regionu. Na projektu počítáme s účastí i příslušných orgánů státní správy především pro zajištění podpory v oblasti produkce a dopravy biomasy do elektrárny. Pilotní projekt by měl posloužit i pro stanovení legislativních úprav, které by zvýšili podporu pěstování biomasy v ČR a umožnily realizaci dalších projektů,“ uvedl Jiří Feist ředitel pro Rozvoj.

„Probíhá intenzivní spolupráce ze zemědělci ohledně možností spalování tzv cíleně pěstované biomasy, což mohou být rychle rostoucí byliny nebo i dřeviny. Hodonín již uskutečnil řadu testů při spalování šťovíku, laskavce a dalších. Každoročně úspěšně navyšujeme množství spálené biomasy a máme dostatek zkušeností, které využijeme při přípravě a realizaci projektu,“ dodal Petr Hodek, ředitel Elektrárny Hodonín.

Ladislav Kříž
mluvčí ČEZ, a. s.