3. 6. 2010

Elektrárna Tušimice má nejlepší energetický řetězec na světě, rozhodli o tom na veletrhu v Hannoveru

Tušimice – Nejdelší pohyblivý přívod energií na světě, který byl nainstalován v rámci komplexní obnovy v Elektrárně Tušimice Skupiny ČEZ, je i nejlepší aplikací energetických řetězců na světě. Nedávno totiž získal hlavní cenu Vector Award na mezinárodním strojírenském veletrhu v Hannoveru, kde se utkal s dalšími 109 zajímavými projekty z 23 zemí světa.

„Komplexní obnova s sebou přináší různé technické speciality, které nejsou zrovna obvyklé. Jednou z nich je právě energetický řetězec, což je zařízení nahrazující vysokonapěťové kabely. Bylo zprovozněno již během první etapy modernizace elektrárny a nám tím odpadla starost s pořízením obrovského zařízení na navíjení kabelů,“ říká Otakar Tuček, ředitel Elektráren Tušimice a Prunéřov.

Nejdelší a nejlepší energetický řetězec na světě slouží v Elektrárně Tušimice k provozování skládky uhlí.

Nejdelší a nejlepší energetický řetězec na světě slouží v Elektrárně Tušimice k provozování skládky uhlí.

 

 

 

 

 

 

 

 

Energetický řetězec od firmy Hennlich Industrietechnik přivádí potřebné energie do skládkových strojů, které zásobují hnědým uhlím tušimickou elektrárnu. „Celková délka přívodu energií přesahuje 600 metrů, je tedy ještě o 100 metrů delší než dosud uváděný rekord z námořního přístavu v Singapuru,“ podotkl k tomu Vítězslav Votruba, vedoucí litoměřického výrobního závodu Hennlich Engineering, kde zařízení navrhli a vyrobili. Pro zjednodušení a lepší představivost se dá délka řetězce převést na šest na sebe navazujících fotbalových stadionů.

Technickou zajímavostí projektu je bezesporu to, že umožňuje připojení na libovolný typ energetického přívodu u každého ze skládkových strojů. K nim je přiváděno pět jednotlivých energetických přívodů integrovaných do jednoho přívodního vedení. Součástí flexibilních vedení jsou i optické kabely pro přenosy signálů a přívod technologické vody. „Zatím máme s celým zařízením více než velmi dobrou roční zkušenost. Dá se říci, že funguje k naší spokojenosti,“ uzavřel Otakar Tuček.