29. 6. 2009

Energetici pomáhají postiženým záplavami, bezplatně jim kontrolují stav elektroinstalace

Vlna záplav, která postihla oblast Jesenicka v průběhu pátečních večerních a nočních hodin, odřízla od proudu desítky zákazníků. Energetikům se v průběhu víkendu podařilo průběžně odstranit převážnou většinu nahlášených poruch v postižených obcích. Energetici nabízejí zdarma lidem, kteří měli zatopený objekt, prohlídku připojení elektřiny, zda je v pořádku a bezpečné. Předběžná výše škod na distribuční soustavě byla vyčíslena na 2 miliony korun, celkově tak záplavy na Moravě způsobili energetikům škody za více než 6 milionů.

Páteční přívalová vlna měla za následek přerušení dodávky energie v několika obcích na Jesenicku. Poruchy nám zákazníci hlásili v průběhu celého víkendu. K dnešnímu dni se situace stabilizovala. V průběhu dneška i následujících dní však předpokládáme ještě další hlášení zákazníků. Nyní jsou na místě stále desítky pracovníků Poruchové služby, kteří situaci monitorují a snaží se obnovit dodávky tam, kde to technický stav obydlí umožňuje. Vzhledem k rozsahu záplav však předpokládáme, že na řadě míst se bude muset, vzhledem k poškození vnitřní elektroinstalace, s připojením k elektrické síti nějakou dobu počkat.

Každé odběrné místo, které bylo zaplaveno vodou, musí prohlédnout odborník, který stanoví, zda je připojení bezpečné. Tuto službu nabízíme odběratelům zdarma, stačí, když se obrátí na starostu obce a ten jim poskytne telefonní číslo, kde se mohou objednat.

V průběhu soboty řešili energetici poruchy v oblastech Javorník, Skorošice, Bernartice, Travná a Zálesí.  V neděli přicházeli další hlášení z postižených obcí Tomíkovice, Petrovice, Buková, Písečná, s obnovou dodávky se pokračovalo ještě v obci Bernartice. Tam, kde to umožňoval technický stav na straně zákazníka, byla dodávka v průběhu víkendu obnovena. Dnes přišla nová hlášení z obce Vojtovice, kde již zasahují energetici.    

Vzhledem k menší hustotě osídlení oblasti nedosahoval počet hlášených poruch takových rozměrů, jako tomu bylo na Novojičínsku. Práce na mnoha místech komplikovala nejen vysoká voda a bahno, ale napadané stromy na naše sloupy a vedení, které bylo nejdříve potřeba pomocí těžké techniky odstranit. Jakmile se podaří obnovit dodávku zákazníkům v postižených oblastech, budou pracovníci Poruchové služby muset preventivně zkontrolovat zařízení celé distribuční soustavy, která vede záplavami postiženými oblastmi. Cílem je zajistit 100% bezpečnost a spolehlivost našeho zařízení.  Práce tak potrvají i několik dní.

Situace na Novojičínsku:  V průběhu pátečního večera se podařilo obnovit dodávku do zbývajících 80 odběrných míst v obcích Jeseník nad Odrou a Bludovic. Tímto jsme obnovili dodávku do celého území Novojičínska. Bez proudu tak v tuto chvíli zůstávají jen ta odběrná místa, jejichž technický stav na straně odběratele nám to neumožňuje.   

Včera počet těchto odběratelů klesl podle našich odhadů asi na 100 (z původních 270 evidovaných v pátek), průběžně se bude toto číslo snižovat. Jelikož se již nejedná o poruchové výpadky, ale jde o záležitost v režii zákazníka odběrného místa, není možné z naší strany evidovat přesný počet těchto zákazníků.       

Vzhledem k neuspokojivé předpovědi počasí zůstávají v terénu maximální možné počty pracovníků Poruchové služby. Posílena jsou po celou dobu i dispečerská pracoviště a Call centra Skupiny ČEZ.   

Zákazníci mohou hlásit poruchy na Poruchovou linku Skupiny ČEZ 840 850 860.