19. 8. 2005

Energetická společnost ČEZ dnes podala další nabídku na Zespół Elektrowni Dolna Odra S.A.

ČEZ pokračuje v privatizačním tendru podáním další nabídky na polskou elektrárenskou společnost Dolna Odra. První nabídku v soutěži na nejméně 10% podíl předložila energetická společnost ČEZ v závěru letošního dubna a na jejím základě se dostala do užšího výběru šesti zájemců.

Na základě těchto nabídek zájemců užšího výběru, určí polská vláda další postup v privatizačním procesu.

„Při akvizicích v jihovýchodní Evropě, kde již vlastníme distribuční firmy v Bulharsku a Rumunsku, jsme již uspěli. V naplňování naší vize stát se lídrem na trhu s elektřinou střední a jihovýchodní Evropy, je pro nás právě Polsko strategickým trhem ve střední Evropě. Přímé sousedství Polska vede k tomu, že obě energetiky se velmi dobře znají, a to je pro budoucí možné partnerství velmi důležité,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel společnosti Martin Roman.

Dolna Odra je pátým největším producentem elektrické energie v Polsku. Komplex je složen ze tří elektráren (Dolna Odra, Pomořany a Štětín), celkový instalovaný elektrický výkon komplexu dosahuje 1 960 MW.

Energetická společnost ČEZ při své expanzi již zdárně převzala tři distribuční firmy v Bulharsku a na začátku dubna podepsala smlouvu na privatizaci distribuční společnosti Oltenia v Rumunsku. Těmito akvizicemi téměř zdvojnásobila počet svých koncových zákazníků na celkových 6,6 milionu a vyšvihla se tak na osmou příčku mezi evropskými energetikami podle tohoto kritéria.

Eva Nováková, tisková mluvčí ČEZ, a. s.