26. 4. 2005

Energetická společnost ČEZ podala nabídku na elektrárnu Kozienice

Energetická společnost ČEZ dnes podala předběžnou nabídku na privatizovanou polskou elektrárnu Kozienice. ČEZ tak vstupuje do privatizačního tendru o minimálně 10 % podíl v této černouhelné elektrárně.

Na základě předběžných nabídek by polská vláda měla vybrat užší okruh zájemců a také později rozhodnout o konkrétní výši privatizovaného podílu. „Bezprostřední sousedství Polska vede k tomu, že obě energetiky se velmi dobře znají, což je pro budoucí možné partnerství velmi důležité.V dosažení našeho cíle stát se lídrem na trhu s elektřinou střední a jihovýchodní Evropy, je právě Polsko pro nás strategickým trhem ve středoevropském regionu," uvedl předseda představenstva a generální ředitel společnosti Martin Roman.

Kozienice jsou největší polskou tepelnou elektrárnou a jednou z největších elektráren v Evropě. Jedná se o vysoce modernizovanou elektrárnu, splňující kritéria EU, s využitelným elektrickým výkonem ve výši 2 845 MW.

Při své expanzi již energetická společnost ČEZ zdárně převzala tři distribuční firmy v Bulharsku a na začátku dubna podepsala smlouvu na privatizaci distribuční společnosti Oltenia v Rumunsku. Těmito akvizicemi téměř zdvojnásobila počet svých koncových zákazníků na celkových 6,6 milionu a vyšvihla se tak na osmou příčku mezi evropskými energetikami podle tohoto kritéria.

Eva Nováková, tisková mluvčí ČEZ, a. s.