17. 5. 2010

Energetikům se daří odstraňovat poruchy, do průběhu výrazně zasahuje počasí

Stav na Moravě k 16.00 hodině: Ostrava, 17. května 2010: Energetikům se daří obnovovat dodávky energie do oblastí postižených silným nárazovým větrem a nepřetržitým deštěm. Počet zákazníků bez dodávek se podařilo snížit pod 7 tisíc. S ohledem na rozsahu škod byl dnes o půlnoci vyhlášen kalamitní stav pro Moravskoslezský kraj a okres Vsetín. Kalamitní stav nadále trvá. V terénu stále pracují maximální počty pracovníků Poruchové služby Skupiny ČEZ a jejich dodavatelských firem. Posílena zůstávají rovněž dispečerská pracoviště a Call centra Skupiny ČEZ. Energetici zrušili také veškeré plánované práce v následujících dnech tak, aby se mohli plně soustředit na obnovení dodávek zákazníkům.

Počet poruch na vysokém napětí klesl na 15.  V tuto chvíli energetici zasahují zejména na Krnovsku ( 5 poruch ), Novojičínsku ( 3 poruchy ) a Opavsku ( 3 poruchy ). Na odstranění 2poruch  a obnovení dodávky se intenzivně pracuje také na Karvinsku. U uvedených poruch se daří postupně obnovovat dodávky zákazníkům, počty míst bez elektřiny se výrazně snižují. Na Ostravsku a Frýdlantsku již energetici dokončují opravy v souvislosti s poruchami na vysokém napětí, v jejichž důsledku zůstávají omezeny už maximálně stovky domácností.

Daří se také práce na nízkém napětí. Řada nahlášených poruch souvisela a předpokládáme, že nadále souvisí  poruchami na vysokém napětí. Jakmile se podaří opravit určitou poruchu na vysokém napětí, klesne v dané lokalitě i počet původně hlášených poruch na napětí nízkém.  K oblastem s nejvyšším počtem poruch na nízkém napětí k 16.00 hodině patří Krnovsko, Novojičínsko a Opavsko. Zvýšený počet je patrný také na Ostravsku, Frýdlantsku a v oblastech Valašského Meziříčí.

Starosti energetikům dělají také stoupající hladiny vodních toků, které nepřetržité mapují. V případě, že hladiny budou nadále stoupat, jsme připraveni v záplavami ohrožených lokalitách z bezpečnostních důvodů preventivně odpojit naše zařízení. Do této chvíle voda zaplavila 7 lokálních distribučních trafostanic, naštěstí dosud nebylo nutné odstavit z provozu ani jednu rozvodnu.

Větrná smršť, která se prohnala přes Moravu spolu se silným a intenzivním deštěm, ničila na řadě míst Moravskoslezského kraje elektrická vedení a  způsobila výpadky proudu. Poryvy velmi silného nárazového větru způsobily pády větví a celých stromů na elektrická vedení, na řadě míst byly vodiče doslova zpřetrhány na několika úsecích jedné linky.  

Práce budou nadále pokračovat s maximálním nasazením. Intenzivně pracujeme na odstranění důsledků, které napáchal silný nárazový vítr spolu s vydatným deštěm. Výrazně však do oprav zasahují nepříznivé klimatické podmínky a v některých lokalitách podmáčený či doslova zatopený a nepřístupný terén.

Aktuální informace jsou k dispozici také na www.cezdistribuce.cz , je zde umístěn mimo jiné soubor ve formátu pdf, ve kterém naleznete seznam evidovaných poruch a jejich lokaci. Soubor je pravidelně aktualizován.