14. 12. 2011

Energie zítřka pod lupou britského vědce

JE Dukovany - Zachycení nových trendů v energetice a jejich optimální uchopení je smyslem současných přednášek v režii Skupiny ČEZ v rámci jejího konceptu FUTUR/E/MOTION. Semináře jsou určeny pro studenty z partnerských středních odborných škol s energetickými obory.

Po přednáškách v jihočeském Táboře a v Chomutově se přednášející Brit Michael Londesborough přesouvá na jižní Moravu. Konkrétně do Brna, do prostor Gymnázia Kpt. Jaroše a Střední průmyslové školy Elektrotechnické na ulici Kounicova. Zmiňovaný vědec, který působí v České republice je propagátorem čisté energie budoucnosti vyrobené z obnovitelných zdrojů i atomu.

Termíny přednášek 15. 12. 2011

  • SPŠE Brno, Kounicova 16 od 9:40 hod.
  • Gymnázium Brno, Tř.  Kapitána Jaroše od 13:00 hod.

„Snažím se vždy studenty seznámit s využitelnými zdroji energie v duchu dnešní moderní doby. Pomocí jednoduchých experimentů jim ukazuji, v čem všem se energie skrývá a jak by ji bylo možné někdy v budoucnu využít. Pokaždé chci, aby odešli  z přednášky s celkovým přehledem o všem, co se může někdy v budoucnu stát realitou. Ve směs se ještě jedná o aktivity, které jsou někde na počátku, mají v sobě spoustu problematiky a než budou dotaženy do uspokojivého konce, bude to znamenat ještě hodně práce. Ale to je právě na této mladé generaci, aby se o to pokusila, případně předala své poznatky k dotažení generaci další,“  poznamenal Michael Londesborough.

Jeho přednáška vychází ze seriálu Futuremotion v České televizi, který vznikl za podpory Skupiny ČEZ. Studenti se tak během hodinového vyprávění doplněného o několik zajímavých experimentů dozvědí vše podstatné o takzvané chytré síti pro domácnosti, jíž nyní ČEZ realizuje ve Vrchlabí. Dále o elektromobilitě, ale i o využití větrné a solární energie a pochopitelně i té jaderné. „Málokdo asi ví, že palivo do reaktorů je neškodné a to, co z něj zbude, pak dovedeme bezpečně uložit, aby nám to neškodilo. Z pěti gramů paliva lze přitom vyrobit stejné množství energie jako ze zhruba půl tuny uhlí.  A jednou z nejcennějších surovin, která v sobě skrývá obrovské množství uložené energie, je biomasa,“ říká například britský vědec během svých přednášek v plynulé češtině.  

Michael Londesborough, britský vědec působící v České republice, během své přednášky pro studenty Střední školy energetické a stavební v Chomutově.

Michael Londesborough, britský vědec působící v České republice, na snímku s plameny předvádí experiment využívající energii z odpadů - biomasy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pro udržitelnou budoucnost je podle něj velice důležité mít takové zdroje energie, které jsou kdykoliv po ruce. Proto je nutné umět energii efektivně uchovávat a vyrovnat tak poptávku s nabídkou. Vývoj levnější výkonné baterie s větší kapacitou a delší životností například umožní rychlý rozvoj elektromobility. Navíc uložená energie v bateriích umožní vyrovnat výkyvy v síti. Dobře fungující již nyní jsou přečerpávající vodní elektrárny. Když je zapotřebí vyrobit elektrickou energii, přečerpá se voda do horní nádrže a spustí se dolů přes turbínu, která vyrobí elektřinu.

„Další možností je vodík. Ten si můžete dokonce získat sami doma pomocí elektrolýzy. Elektrický proud rozloží vodu na vodík a kyslík, kdy ji můžeme stlačit, jímat a uchovávat pro pozdější využití, třeba pro hybridní automobily. I  elektřinu vyrobenou z větru můžeme uložit. Levná elektřina vyrobená mimo špičku stlačuje vzduch do podzemních nádrží a později je hnán na plynovou turbínu. Lze uložit i energii ze slunce, to dokáže přes den roztavit sůl na teplotu až 600 stupňů Celsia. V noci se toto teplo použije na vytvoření vodní páry, která pohání turbíny a ty vyrábějí elektrickou energii,“ přibližuje Michael Londesborough během přednášky možnosti efektivních akumulací energie.

Podobně jako v dalších oborech podnikání se i energetika výrazně změní. Změní se i její charakteristiky, neboť nadále budou dominovat především chytrost (inteligence), pružnost a předvídavost, a to ve všech jejích systémech. Změní se i ČEZ, a půjde o změnu generačního významu. K dosavadní stabilitě musí připojit větší pružnost a rychlé přizpůsobení. Velké zdroje doplní střední a menší zdroje propojené inteligentní sítí se zákazníky, kteří se stanou partnery určujícími podmínky v místě spotřeby a decentralizované výroby. Efektivní výroba, možnost akumulace energie a úspory přispějí k lepší ochraně životního prostředí. Nebude lehké takové záměry uskutečnit. Skupina ČEZ chce proto držet krok s nejnovějšími trendy vědy a výzkumu s cílem hledat nové komplexní řešení svého podnikatelského modelu. Směr, kterým se Skupina ČEZ vydá, je navržen v jejím konceptu FUTUR/E/MOTION.