7. 11. 2008

Exkurzi přečerpávací elektrárny Dlouhé Stráně je možné objednat také elektronicky

Od 1. listopadu 2008 došlo ke změně v provozování informačního centra pro veřejnost. Platí nová telefonní čísla, změnil se výchozí bod prohlídek a byly spuštěny webové stránky, na kterých lze exkurze objednat on-line.

 V pracovních dnech  lze objednat návštěvu elektrárny telefonicky na číslech 585 438 100, 602 322 244 od 8 do 16 hodin, mimo tuto dobu je možné použít hlasovou schránku.  O víkendech je k dispozici telefonní číslo 583 283 282. Nově lze také použít  webové stránky  www.dlouhe-strane.cz. Kromě objednávky na nich naleznete potřebné informace o provozu informačního centra, fotogalerii, poštovní schránku či zobrazení na mapě.

Výchozím bodem prohlídek je objekt bývalé pošty, prodejna Helia sport v Koutech nad Desnou, číslo popisné 1. Zde je také možné zakoupit vstupenky. Cena vstupného je 40 Kč pro dospělé, důchodci, držitelé ZTP, školy a studenti v rámci výuky zaplatí 25 Kč. Děti do 10 let mají vstup zdarma.

Od 1. dubna 2009 dojde k další podstatné změně v dopravě návštěvníků . Přeprava osobními automobily bude zrušena a nahradí ji hromadná doprava zajištěná provozovatelem informačního centra. Organizované skupiny mohou, jako doposud, používat vlastní autobusy. Osobní automobily bude možné zdarma zanechat na parkovišti, které je vzdáleno od výchozího bodu přibližně 100 metrů. Cena za dopravu bude 50 korun pro dospělého, 35 korun pro důchodce, držitele průkazu ZTP a školy v rámci výuky. Pro děti do 10 let bude doprava zdarma. Jízdné zahrnuje přepravu účastníků z výchozího bodu (prodejna Helia sport v Koutech nad Desnou, číslo popisné 1) na parkoviště u správní budovy elektrárny, dále na horní nádrž a zpět k výchozímu bodu.

Elektrárna se rozkládá na ploše 95 ha, je citlivě začleněna do přírody Chráněné krajinné oblasti Jeseníky. Ohled na životní prostředí dokládá i umístění její technologie do podzemí. Největší podzemní stavbou byla právě strojovna elektrárny. Prostory, které v nitru skály zabírá, jsou impozantní i v evropském měřítku. Kaverna pro obě soustrojí má výšku 50 metrů a zaujímá plochu 87,5 m × 25,5 m.  Šestisettunové stroje mají na výšku dvacet čtyři metrů a jejich hlavní části jsou skryty pod podlahou strojovny. Dostat se až na dno ke dvěma Francisovým turbínám znamená zdolat osm podlaží.  Další velkou kavernou, kterou bylo nutno vylámat, byla komora transformátorů o rozměrech 117 m x 16 m x 21,7, m. Podzemní systém elektrárny zahrnuje také 8,5 km tunelů a štol.