22. 9. 2012

Greenpeace a němečtí Zelení na Temelíně

Členové hnutí Greenpeace a představitelé německých Zelených dnes navštívili elektrárnu Temelín. Celkem jich na jihočeskou elektrárnu přijelo pět desítek. Přibližně polovina z nich si prohlédla strojovnu prvního bloku a simulátor blokové dozorny.

Součástí programu byla také skoro tříhodinová diskuze s vedením elektrárny Temelín a SÚJB. „Je jasné, že naše názory na jadernou energetiku se rozcházejí. To bylo patrné i během diskuze. Na druhou stranu si ale vážíme každého návštěvníka, který se na vlastní oči přijede podívat, jak to u nás vypadá a o věcech chce otevřeně diskutovat, třebaže jeho názor na energetiku je odlišný,“ řekl ředitel JE Temelín Miloš Štěpanovský.

Zelení na Temelíně

Netradičně na kole přijel přivítat návštěvníky z Německa ředitel elektrárny Temelín Miloš Štěpanovský

Zástupci ČEZ odpovídali zejména na otázky týkající se bezpečnosti elektrárny, financování projektu dostavby Temelína nebo pojištění odpovědnosti za provoz jaderných elektráren. Tématem diskuze byla i potřebnost výstavby nových zdrojů, možnost jejich náhrady obnovitelnými zdroji a úsporami.

 „Jít cestou výhradně obnovitelných zdrojů je určitě možné, ale všechno něco stojí. Toto by znamenalo snížit energetické potřeby o dvě třetiny a tedy naprostou změnu životního stylu,“ řekla předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.

Během návštěvy němečtí Zelení opakovaně vyjádřili svůj nesouhlas s dostavbou elektrárny Temelín. Kritika zazněla také na připravovanou Státní energetickou koncepci ČR, která s jádrem počítá jako s důležitou součástí energetického mixu.

Petr Závodský, ředitel Výstavby jaderných elektráren ČEZ, v této souvislosti připomněl, že bez výstavby nových zdrojů se České republika v budoucnu neobejde. „Během několika následujících let uzavřeme z důvodu končící životnosti nejstarší uhelné elektrárny o výkonu více než 3 tisíce MW. Pokud tento výpadek chceme nahradit, bez dostavby Temelína se neobejdeme,“ doplnil Závodský.

 

Od začátku roku navštívilo Informační centrum elektrárny Temelín 26 590 lidí, ze kterých bylo 1 261 ze zahraniční. Z Německa letos na jihočeskou elektrárnu přijelo 240 návštěvníků.