8. 10. 2013

Hasiči cvičili na Dlouhých Stráních

V úterý dopoledne vystartovali šumperští hasiči na Přečerpávací vodní elektrárnu Dlouhé Stráně. V rozvodně, která je umístěná ve skále, došlo ke zkratu, zahoření kabeláže a zranění jednoho pracovníka. Poplach byl sice ostrý, ale naštěstí šlo „jen“ o cvičení.

„Potřebovali jsme si ověřit činnosti našich zaměstnanců při vzniku mimořádné události,“ říká Jiří Švéda z oddělení provozu a správy elektrárny Dlouhé Stráně a doplňuje: „Při jednom jsme si ověřili funkčnost technických prostředků sirén, rozhlasu a telefonů. Vyzkoušeli jsme si také aktivaci členů havarijního štábu a v neposlední řadě správnost kontaktů v havarijním plánu pro informování vnějších partnerů. Další důležitou stránkou cvičení bylo prověření spolupráce právě s hasiči.“

„Musíme být stále připraveni,“ říká Karel Ondruch velitel požární stanice Šumperk a pokračuje: „Musíme vědět kudy se do elektrárny dostat a hlavně jak se orientovat v kavernách a tunelech elektrárny, kde nám kolegové z Dlouhých Strání nasimulovali výpadek proudu, takže naši hasiči zasahovali jen se svými světelnými zdroji. Posádkám jsme neřekli, že se jedná o cvičný poplach, tak jeli jako na ostrý zásah. My jsme si tak mohli změřit příjezdové časy z naší stanice až na elektrárnu.“

Součástí cvičení bylo i otevření brány na elektrárnu při výpadku proudu elektrického pohonu. Oba pánové se shodli, že cvičení splnilo svůj účel a určitě nebylo poslední.  I když je na podrobné hodnocení cvičení ještě příliš brzy, získané poznatky nezapadnou. Hasiči i pracovníci elektrárny je přenesou do svých dokumentací. Vše se děje s velkou vážností, i když si všichni přejí, ať i další výjezdy jsou jen cvičné.

Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé Stráně je držitelem čtyř „nej“. Je vybavena nejvýkonnější reverzní vodní turbínou v Evropě (325 MW), je elektrárnou využívající největší spád v České republice (534 m), z vodních elektráren Skupiny ČEZ má největší celkový instalovaný výkon (650 MW) a je zároveň nejnavštěvovanější elektrárnou Skupiny ČEZ.