16. 8. 2012

Hasiči z Elektrárny Počerady mají za sebou poměrně klidné pololetí

Počerady – Během prvního pololetí letošního roku absolvovali profesionální hasiči z Elektrárny Počerady 45 výjezdů, což je pouze o dva více než za stejné období v loňském roce. Šestkrát přitom vyjížděli v rámci Integrovaného záchranného systému (IZS) a čtyřikrát poskytovali první předlékařskou pomoc. V případě požárů, jak elektrárně, tak i v jejím okolí mají tentokráte kolonku prázdnou.

„Takže nemohu začít jako jindy naší klasikou, tedy výjezdem k hořícímu kontejneru v nedaleké obci Počerady. Nás to pochopitelně jen těší,“ řekl s úsměvem na úvod pololetní statistiky Josef Hubač, velitel HZSp – EPC. Jak dále uvedl všechny výjezdy v rámci IZS se týkaly nového zdroje, tedy staveniště paroplynového cyklu. „Právě proto, že se jedná o nepřevzatou stavbu, nelze místo ještě považovat za lokalitu elektrárny. Tudíž výjezdy byly vždy zařazeny do IZS. Vesměs se jednalo o zdravotnickou pomoc, bohužel v jednom případě šlo o exitus. Ne ovšem v důsledku pracovního úrazu, bylo to přirozené úmrtí během výkonu práce. Zda měl před tím dotyčný nějaké zdravotní problémy, nám není známo.“

Součinnostní cvičení na likvidaci nebezpečné látky v areálu Elektrárny Počerady. Cvičení se zúčastnili hasičské jednotky profesionálů i dobrovolníků ze Žatecka a Lounska, konkrétně jednotky z okolí elektrárny.

Jakub Zálešák, hasič – strojník a hlavní garážmistr, během zkoušky přiměšovadla vody s pěnidlem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pouze pět úrazů různého charakteru, například po pádu z výšky či zásahu hlavy padajícím předmětem, považuje Josef Hubač za důkaz, že bezpečnostní technici a další pověřené osoby dělají práci opravdu tak, jak mají. Stejně tak zodpovědně se chová i většina zaměstnanců dodavatelských firem. „Když to shrnu, tak k újmě se postižení dostali, jak se říká, svou hloupostí nebo podceněním bezpečnosti práce. Na tak velké stavbě, kde se pohybují stovky lidí, je pět zásahů opravdu jen příslovečnou kapkou v moři. Doufejme, že to tak vydrží až do finále,“ konstatoval velitel hasičů.

Zdravotní pomoc v lokalitě elektrárny poskytovali hasiči čtyřikrát, vždy se jednalo o náhlou nevolnost, způsobenou hlavně tropickými vedry. Technickou a technologickou pomoc zaznamenali v 29 případech, například se týkala odčerpávání vody po průtržích mračen, jednou prasklo i potrubí. Asistence a dohledy při práci s otevřením ohněm byly dvě a ostatní výjezdy, mezi něž se řadí i plané poplachy, celkem čtyři.

„Výjimečně se dá říci, nebýt toho nešťastného skonu, že jsme tentokrát, co se výjezdů týče, prožili vcelku klidné období. Doufám, že to nezakřiknu,“ uzavřel Josef Hubač s tím, že ani tentokráte v Počeradech nezapomněli na součinnostní cvičení s kolegy, a to profesionály i dobrovolnými hasiči ze Žatecka a Lounska. Společně tak za běžného provozu elektrárny nacvičovali postup při likvidaci úniku nebezpečných látek. 

V současné době působí v  Elektrárně Počerady i s velitelem 25 hasičů. Všichni jsou v pohotovosti čtyřiadvacet hodin denně, přičemž čtyři směny se střídají vždy po dvanácti hodinách. V praxi to znamená, že ve službě je vždy pět hasičů, včetně velitele družstva. K dispozici mají dva cisternové vozy CAS 30 a CAS 16 a  dopravní vozidlo. Samozřejmostí jsou špičková dýchací technika, speciální protichemické obleky nebo obleky proti sálavému teplu. Pokud zasahují v areálu elektrárny, jsou schopni být na místě od jedné do čtyř minut. Jsou-li vyzváni k pomoci dispečinkem Integrovaného záchranného systému, dorazí na místo podle dojezdové vzdálenosti do deseti minut. Zasahují přitom i na Mostecku, neboť Elektrárna Počerady leží přesně na rozhraní Lounska a Mostecka. Vždy jsou ale na místě jen do příjezdu dalších hasičských jednotek, po prvozásahu se vracejí zpět na základnu v elektrárně. Vzhledem k tomu, že Elektrárna Počerady se má stát samostatným podnikem, byla stanice již vyčleněna do samostatného Hasičského záchranného sboru podniku Elektrárna Počerady (HZSp – EPC).