11. 11. 2010

Hitem informačního centra je stále 3D film s pravěkými ještěry, obdivovali ho návštěvníci z exotických zemí i učitelé z Islandu

Ledvice – První rok své existence má za sebou Informační centrum Ledvice, v němž Skupina ČEZ seznamuje návštěvníky interaktivní formou s historií, současností i budoucností klasické energetiky. Do přízemí administrativní budovy Elektrárny Ledvice, kde se informační centrum nachází, již zavítalo 3 304 osob. Krom Austrálie pocházeli ze všech obydlených kontinentů, nejvíce jich pochopitelně bylo z Česka. O informační centrum je takový zájem, že zde již přijímají objednávky jeho prohlídky v roce 2011.

Dita Červinková, Aneta Šamonilová a Vladimír Král, průvodcovské trio v Informačním centru Ledvice. 

„Opravdu to není nadsázka. Je to poměrně nedávno, co k nám přijeli ministerští pracovníci zabývající se ve svých zemích životním prostředím. Konkrétně byli na stáži praktických cvičení v ekologickém plánovaní, které pro ně uspořádala Technická univerzita v Drážďanech, a při té příležitosti zavítali i k nám do Čech,“ uvedla Dita Červinková, průvodkyně v Informačním centru Ledvice. Jak dodala, neobvyklí návštěvníci pocházeli z Ázerbájdžánu, Kuby, Súdánu, Keni, Číny, Filipín, Brazílie, Toga, Kolumbie, Chile, Guatemaly, Tanzanie, Hondurasu, Tchajwanu, Ekvádoru, Indie, Nove Guinei a Sri Lanky.  Za zmínku ovšem stojí i třináctičlenná skupina pedagogů z Islandu, kteří byli v Česku na výměnném pobytu.

Informační centrum Ledvice bylo zprovozněno 6. listopadu 2009, za tu dobu odpověděl odborný průvodce Vladimír Král na stovky dotazů. „Nejvíc jich bylo zaměřeno na provoz hnědouhelné elektrárny. Srovnával jsem pro návštěvníky i náklady na stavbu atomové a uhelné elektrárny, včetně následné výroby elektrické energie. Dost dotazů se týkalo regulace výroby, tedy snížení a zvýšení výkonů výrobního bloku a pochopitelně i ochrany životního prostředí, tedy emisí, ukládání vedlejších energetických produktů a podobně,“ zavzpomínal si Vladimír Král. Za úsměvný pak považoval úžas dívky ze Sri Lanky nad tím, že kolem elektrárny vede elektrifikovaná trať, takže po ní nejezdí parní lokomotivy.

 

 

Informační centrum je umístěno v prostorách nové administrativní budovy Elektrárny Ledvice, Moderní architektonické a výtvarné řešení je umocněno akčním a interaktivním stylem expozice. Centrum tak nabízí zážitkovou formu prezentací s využitím vysoce vyspělé audiovizuální technologie. Pro mnohé návštěvníky je tudíž nepopsatelným zážitkem zhlédnutí 3D filmu, v němž se odvíjí děj od pravěku až po závěrečné rozsvícení oken domácností velikého města. Mnozí jsou tak uchváceni virtuální realitou, že se snaží pohladit dinosaury pohybující se mezi plavuněmi a přesličkami, 

Neméně zdařilou je i virtuální „návštěva“ všech elektrárenských provozů s prohlídkou technologických zařízení. Bez povšimnutí není ani on-line měření fotosyntézy živého stromu. Vše doprovází i detailní popis technologie nového uhelného elektrárenského bloku, který se momentálně v Ledvicích staví. „Virtuální ztvárnění expozice je velice dobrým řešením. Dokazuje to i nedávná návštěva prarodičů s vnoučaty. Děda byl tak unesen tím, že si může všechno vyzkoušet a hrát si s počítačem, že nechtěl vnoučata k ničemu pustit,“poznamenala s úsměvem druhá průvodkyně Aneta Šamonilová.

Zhlédnutí 3D filmu se neobejde bez speciálních brýlí. Na snímku jsou studenti z Gymnázia Plasy v Plzeňském kraji.

A nějaké „veselé příhody z natáčení“? Také se našly. „Dvakrát jsme se tu všichni doslova brodili blátem. Třiadvacet studentů z Prahy nejdříve zavítalo na exkurzi do Dolů Bílina a teprve potom k nám. Znáte to, pevná podlaha, tak si každý dupnul, aby mu bláto opadalo z bot. Podruhé se nám to stalo u sedmačtyřiceti páťáků, rovněž z Prahy. Ti sice nejdříve přijeli k nám a pak se teprve vydali do dolů, ale následně se vrátili s prosbou, zda jim ještě můžeme jednou pustit 3D film s dinosaury,“ líčí Dita Červinková. Ostatně 3D film byl příčinou další úsměvné, byť vážnější, situace. „Jeden dvouletý klučina se tak lekl pravěké ryby, která naň vystartovala z plátna, že s brekem utekl ze sálu. Naštěstí jsme ho odchytily a vrátily rodičům,“ dodává Aneta Šamonilová.

Informační centrum Ledvice bylo vybudováno v rámci probíhající komplexní obnovy uhelných elektráren a výstavby nového zdroje v Ledvicích. Modernizace elektráren přinese další zlepšení v oblasti životního prostředí na severu Čech. Otevřeno je od úterý do soboty, a to v čase od 9 do 17 hodin. Skupiny nad 10 osob se musejí objednat předem. Buď prostřednictvím telefonu na čísle 411 10 2313 nebo e-mailu: infocentrum.ele@cez.cz. Běžné ovšem také je, že rodina na výletě jede kolem a při té příležitosti se zastaví na prohlídku

„Už nyní se nám zaplňuje kalendář na prosinec. Dokonce máme objednávky na příští rok. Za všechny snad jen tu ze Základní školy U Nových lázní z Teplic, která se zaměřuje na environmentální výchovu. Od 31. května do 3. června 2011 k nám zavítá 370 dětí z 1. až 9. tříd,“ uzavírá Dita Červinková.