14. 4. 2014

Hlavní náplní setkání členů Klubu Svět energie byla prohlídka úložiště radioaktivních odpadů a návštěva hvězdárny

Severní Čechy – Třetí desítku svých setkání započali v závěru minulého týdne pedagogové ze základních, středních a vysokých škol, které Skupina ČEZ sdružuje v Klubu Svět energie. Do severních a středních Čech, konkrétně do Litoměřic a následně do Slaného, přitom zavítali učitelé fyziky a dalších přírodovědných předmětů z nejrůznějších koutů České republiky. Prvním cílem jejich společné cesty se stalo úložiště radioaktivních odpadů Richard, následně si prohlédli Litoměřice z ptačí výšky z rozhledny Kalich a poté i ze spodu, když se prošli 150 dlouhou podzemní expozici věnované právě historii bývalého dolu Richard. Na jejich setkání navázal v pondělí i vzdělávací seminář v Elektrárně Tušimice. Ten byl ovšem určený pro jinou skupinu, a to převážně pražských kantorů.

Členové Klubu Svět energie si prohlížejí podzemní prostory bývalého dolu Richard, kde se nachází úložiště radioaktivních odpadů. Na snímku vpravo jsou u uzavřeného geotermálního vrtu v Litoměřicích.

„Navštěvujeme s učiteli zajímavá místa spojená s energetikou, jako jsou elektrárny, ale třeba i uhelné nebo uranové doly. Někdy se exkurze opakují, protože klub má již přes 570 členů, takže se postupně mohou všichni vystřídat. Stále se ovšem snažíme vymyslet i něco nového, jako v případě našeho již jednadvacátého setkání. Proto jsme tentokrát zavítali na prohlídku úložiště radioaktivních odpadů, zároveň se seznámili s historií Litoměřic a také s potenciálním využitím místního geotermálního vrtu. Aby toho nebylo málo, ještě téhož dne jsme pro pedagogy připravili návštěvu hvězdárny ve Slaném. Druhý den pak mohli všichni načerpat inspiraci během prezentace pokusů talentcentra LABORKY.cz při Gymnáziu Václava Beneše Třebízského ve Slaném,“ přiblížila setkání Marie Dufková, koordinátorka vzdělávacího programu Skupiny ČEZ. Jak dodala, své zážitky vyučující přenášejí na studenty, případně pak sami s nimi podobná místa navštěvují v rámci školních exkurzí.

Výše uvedené prakticky potvrdili všichni dotázaní pedagogové, kteří navíc kvitovali, že podobné akce pro ně pořádá Skupina ČEZ zdarma. „Je to úžasné a já jsem velice spokojen s každým výjezdem, který absolvuji. Člověk by řekl, že už nejde u nás v energetice a příbuzných oborech nalézt nic nového k vidění. Jsem proto vždy příjemně překvapen, že to není pravda. A když se někde ocitnu po druhé, jako třeba v uranovém dole, který jsem před lety navštívil s mineralogickým klubem a vloni s kolegy učiteli, není to nikdy stejné. Buď se změní místo, nebo se dozvím něco nového, případně si oživím věci, jež jsem už zapomněl,“ řekl Miloš Pechanec, učitel fyziky na ZŠ ve Vysokém Mýtě. Z každého výjezdu se Světem energie si přitom přiveze spoustu fotografií, z nichž společně se získanými informacemi připravuje pro své žáky výukové prezentace. Samozřejmě, že něco na něm „vydundají“ i jeho kolegové.

Pátý výjezd s Klubem Svět energie měly za sebou Pavlína Pavlová a Jana Šebestová, vyučující energetiku na SPŠ elektrotechniky a informatiky v Ostravě. „Vždy jsme nadšené z toho, kolik poznáme praktických věcí, jimiž můžeme obohatit naši teoretickou výuku. Líbí se nám, že jsme přímo u zdroje, neboť ne vše dá vždy bez problému dohledat pomocí internetu. Navíc se už s mnoha dalšími známe z předchozích výjezdů, takže jde i o přátelské setkání s kolegy a vzájemnou výměnu zkušeností a porovnání, co a jak vyučují jinde v republice,“ shodly se obě kantorky.

Jejich slova doplnila Zdeňka Horská, fyzikářka ze ZŠ Krátká v Klášterci nad Ohří: „Jako vždy je setkání perfektní, opět jsme na místech, kam se jen tak nedostaneme. Je dobré o nich vědět a poznatky alespoň prostřednictvím fotografií a vyprávění předat dál dětem. Zvláště, když takovéto věci jsou mimo jejich hlavní zájem, takže jinou možnost, než seznámit se s nimi během výuky ve škole nemají.“

Učitel fyziky a matematiky Jaroslav Salák z Lipnice nad Sázavou, dnes již důchodového věku, se jel na úložiště radioaktivního odpadu v bývalém dole Richard podívat i z jiného, než výukového důvodu.Pedagogové u geotermálního vrtu v Litoměřicích.

„I když mě pochopitelně vše kolem fyziky i nadále zajímá, tentokráte je to spíše osobní. Za druhé světové války využili nacisté prostory dolu Richard k vybudování podzemní továrny. Byl v ní nucen pracovat i můj otec. Spolu s několika spolužáky byl přitom už v roce 1942 totálně nasazen v podobné továrně v Berlíně. Byli jako čerství maturanti reálného gymnázia ve vůbec prvním transportu z Hradce Králové. Když v roce 1944 spojenci továrnu v Berlíně vybombardovali, přesunuli je Němci na Litoměřicko. Než se mu podařilo před koncem války utéct, dělal přímo v Richardovi u nějakého obráběcího stroje součástky do motorů tanků. Nerad na to vzpomínal, tak jsem chtěl vidět, kde vlastně prožil nepříjemné chvíle svého života,“ osvětlil zájem o výjezd na sever Čech Jaroslav Salák.

Na setkání členů Klubu Svět energie navázal v pondělí 14. dubna vzdělávací seminář v Elektrárně Tušimice. Na Chomutovsko se v tomto případě vypravila skupina převážně pražských pedagogů. „Samozřejmě bylo mezi nimi i několik místních. Chtěli jsme ovšem, aby si zmodernizovanou Elektrárnu Tušimice a její okolí tentokráte prohlédli lidé z Prahy a okolí, proto tvořili většinu z přihlášených. Kromě exkurze absolvovali i seminář na téma „Jak snáz a lépe vyučovat přírodovědné předměty“. Výukový program vedla naše osvědčená lektorka Dana Forýtková,“ uzavřela Marie Dufková.

Vzdělávací program Svět energie založila energetická společnost ČEZ v roce 1992 s cílem zvýšit zájem mládeže o studium technických oborů a v budoucnu případně o zaměstnání v této oblasti. Učitelům nabízí účinnou pomoc při zapojování fyzikálních témat do školních vzdělávacích programů. V roce 2006 získaly semináře vzdělávacího programu společnosti ČEZ akreditaci Ministerstva školství a tělovýchovy ČR. Veškeré vzdělávací aktivity jsou poskytovány bezplatně nebo za symbolické ceny. ČEZ je jedinou českou průmyslovou společností, která poskytuje tak dlouhodobý, systematický a komplexní program na podporu vzdělávání. Mezinárodní mise IAEA OSART, první svého druhu prověřující komplexně provozovatele jaderných elektráren, označila na podzim 2013 vzdělávací program Svět energie a jeho aktivity (Klub Svět energie, besedy se studenty, interaktivní Encyklopedie jádra a další aktivity včetně stáží na jaderných elektrárnách) jako příklad dobré praxe a dala ho za vzor ostatním provozovatelům jaderných elektráren.