5. 6. 2012

Hradec Králové přivítal mezinárodní maraton elektromobilů

Hradec Králové, 5. 6. 2012 – V úterý 5. června 2012 ve 13 hodin dorazili na Masarykovo náměstí účastníci mezinárodního elektromobilního maratonu z Tallinnu do Monte Carla. Blahopřát vítězům etapy Wroclaw – Hradec Králové přišel primátor města Hradec Králové Zdeněk Fink, generální ředitel ČEZ Obnovitelné zdroje Oldřich Kožušník a generální ředitel ČEZ Měření Filip Secký.

Příjezd závodníků očekávali fanoušci elektromobilů i hradecká veřejnost. Po projetí cílové pásky závodní elektromobily za velkého zájmu dětí i dospělých diváků zaparkovaly u dobíjecí stanice. Kromě prohlídky zahraničních elektromobilních vozítek přivítali přítomní diváci i možnost seznámit se se zajímavostmi, které se týkají elektromobility.

Z Tallinnu odstartovalo celkem šest elektromobilů, které z trasy dlouhé 3351 km mají za sebou již skoro polovinu. V rámci maratonu projedou závodníci 10 států a zastaví se v 29 městech.

„Mezinárodní maraton elektromobilů je pro nás důkazem pozitivního vnímání podpory elektromobility nejen v České republice, ale v kontextu Evropy od severu na jih. Jsme rádi, že touto akcí můžeme veřejnosti prakticky připomenout výhody elektromobilních dopravních prostředků a jejich využití,“ říká Tomáš Chmelík, manažer útvaru čisté technologie společnosti ČEZ.

Skupina ČEZ na maratonu představila elektromobily Peugeot i0n, se kterými se veřejnost může setkat na mnoha místech České republiky. V Hradci Králové se v nich mohli návštěvníci navíc i projet. Kdo se na jízdu v elektromobilu necítil, mohl si vyzkoušet elektrokolo či se seznámit s elektroskútrem. Na náměstí byla umístěna také dobíjecí stanice v barvách ČEZ, kterých je na veřejných místech v České republice již třináct a jejichž počet stále roste. Zkrátka nepřišli ani nejmenší návštěvníci, pro které byly připraveny nejrůznější soutěže a kvízy o ceny.

Vyvrcholením celého programu bylo vyhlášení vítězů etapy Wroclaw – Hradec Králové, které se uskutečnilo za účasti primátora města Hradec Králové Zdeňka Finka, generálního ředitele ČEZ Obnovitelné zdroje Oldřicha Kožušníka a generálního ředitele ČEZ Měření Filipa Seckého. Ti se také sami aktivně podíleli na odstartování další etapy Hradec Králové – Brno.

„Mezinárodní elektrický maraton jsem startoval poprvé v životě a byl to skvělý zážitek. Věřím, že se celá akce povedla. Závod přivedl na náměstí spoustu lidí, čímž se potvrzuje fakt, že zájem o tyto dopravní prostředky stále roste,“okomentoval start elektrických vozidel Zdeněk Fink, primátor města Hradec Králové.

Projekt Elektromobilita společnosti ČEZ

Skupina ČEZ podporuje koncept elektromobility v souladu se svou strategií FUTUR/E/MOTION. Kroky, které ČEZ v tomto směru podniká, se týkají podpory užívání elektromobilů a poskytování komplexních služeb s vazbou na distribuční síť ČEZ. Cílem je přispět k rozvoji zcela „bezemisní“ dopravy v České republice a testovat dopady elektromobility na distribuční síť.

Ambicí Skupiny ČEZ je stát se nejvýznamnějším poskytovatelem elektromobility ve střední a východní Evropě. V roce 2010 nastartovala pilotní projekt Elektromobilita v ČR. Cílem tohoto projektu je dostat v průběhu let 2011 a 2012 do ulic na 70 elektromobilů a otestovat je v silničním provozu.

Electric Marathon 2012 Tallinn – Monte Carlo

Mezinárodní maraton elektromobilů z estonského Tallinnu do středomořského Monte Carla se koná již druhým rokem. Letos byla poprvé do plánované trasy zahrnuta i Česká republika. Maraton startuje 1. června v Tallinnu a v rámci jednotlivých etap zavítá kromě České republiky i do Lotyšska, Litvy, Polska, na Slovensko, do Rakouska, Slovinska a do Itálie. Maraton elektromobilů svým způsobem navazuje na tradici závodu Tallinn – Monte Carlo ze třicátých let minulého století. Hlásí se tak nejen k prohloubení tradice tohoto závodu, ale také k rozvoji spolupráce evropských regionů v rámci nového technologického pokroku v sektoru dopravy.

Účastníkům i příznivcům v jednotlivých zemích nabídne možnost seznámit se s prostředím elektromobilní dopravy a zároveň poznat jeho výhody i omezení. Patronem maratonu je monacký princ Albert II., který se významně angažuje v rámci podpory elektromobility v celoevropském kontextu.