15. 5. 2015

Jak energie ovlivní budoucnost lidstva, ví stále více školáků

Severní Čechy – Během uplynulých 15 let proběhlo v rámci celé České republiky již 5 180 besed s názvem „Energie – budoucnost lidstva“, jejichž garantem je Skupina ČEZ. Zúčastnilo se jich celkem 193 758 žáků z osmých a devátých tříd základních škol či studentů středních odborných škol. Na severu Čech zatím naposledy zavítali odborný lektor Václav Havlíček, jinak vedoucí reaktorového bloku v jaderné elektrárně Temelín, do Klášterce nad Ohří. Konkrétně zde přednášel žákům ze ZŠ Školní a ZŠ Krátká.

Odborný lektor Václav Havlíček, jinak vedoucí reaktorového bloku v jaderné elektrárně Temelín, a Tomáš Hejl z Agentury J.L.M. (u počítače), která pro Skupinu ČEZ besedy organizuje, během jedné z přednášek v Klášterci nad Ohří. Konkrétně pro deváťáky ze ZŠ Školní.

„Samozřejmě se snažíme, aby se s námi posluchači po dvě vyučovací hodiny nenudili. Ať už já nebo další lektoři se proto zaměřujeme nejen na odbornou, ale i zábavnou formu přednášky, včetně drobných odměn za správné odpovědi na naše dotazy. Co si budeme povídat, mladí lidé ve školním věku jsou hodně roztěkaní a pokud je něčím nezaujmete hned na začátku, těžko je pak donutíte, aby se dále soustředili na vaše slova,“říká Václav Havlíček. Ředitelka ZŠ Školní v Klášterci nad Ohří Monika Bártová k tomu dodává, že s tak zajímavou a poutavou formou povídání o energetice a všem ostatním, co s ní souvisí, se žáci základních škol tak často nesetkají.

S lektory a lektorkami totiž všichni společně hledají odpovědi i na poměrně složité otázky. Například:  Mají všichni lidé stejné právo na energii? Může nedostatek energetických zdrojů ohrozit mír na světě? Může výroba a spotřeba energie zničit životní prostředí na Zemi? Je zvyšování životní úrovně možné bez růstu spotřeby energie? Jaké zdroje energie má lidstvo k dispozici? Jaká je cena za jejich využívání nebo naopak odmítnutí? Kolik energie vlastně potřebujeme a kolik jí máme k dispozici? Velice aktuálními a diskutovatelnými tématy jsou obnovitelné zdroje a jaderná energetika.

„Proto vítám každoroční nabídku, zda se chceme přednáškového cyklu v rámci základních škol v republice zúčastnit. Sama jsem přitom několikrát přednášku absolvovala, její základ je vždy pochopitelně stejný, ale každý rok je obohacena o nejnovější poznatky podané tak, aby jim opravdu děti z osmých a devátých tříd dokázaly porozumět. Dobré je například jejich seznámení se s jadernou energetikou, a že to není takový strašák, jak se o ní tvrdí. To samé se týká obnovitelných a dalších zdrojů. Je dobré vědět, že jsou i jiné možnosti, jak se dá vyrábět elektřina, zvláště když tady u nás jsme zvyklí na uhelné elektrárny,“konstatovala Monika Bártová.

Dalším smyslem besed je snaha, probudit alespoň u části mladých posluchačů trvalý zájem o další studium přírodovědných předmětů, případně rovnou těch se specializací na energetiku, ať již na středních nebo vysokých školách. „Budoucnost energetiky je totiž závislá na vzdělaných lidech. V Česku máme naštěstí velkou tradici technického školství. Energetické technické obory se přitom dají na vysoké úrovni studovat nejen v Praze, ale třeba i v Brně, Ostravě a Plzni.  Technicky vzdělaní lidé pak najdou uplatnění nejen v jaderných elektrárnách, ale i při budování a provozování jiných energetických zdrojů, v distribuční soustavě, v řízení nejrůznějších energetických firem a podobně,“konstatoval Václav Havlíček.

Vyvrcholením besed je vědomostní soutěž „Co víš o energetice“. Té se dosud formou vědomostních testů zúčastnilo celkem 1 873 tříčlenných třídních družstev, což je v přepočtu 5 619 soutěžících. Čtyři nejlepší družstva z celé ČR vždy postupují do finále, která jsou dvě ročně. Kromě vědomostních znalostí musí soutěžící vždy prokázat i fyzickou kondičku, šikovnost a pevné nervy při plnění různých úkolů. Na severu Čech se za patnáct let zatím konala finále v Lounech, Chomutově (2x), Mostě a Ústí nad Labem. Ti nejlepší dočasně získají liščí ohon a ebonitovou tyč, tedy dvě symbolické pomůcky sloužící k mechanické výrobě elektřiny. Letošní první finále proběhne 23. června v Ostravě.