22. 7. 2010

Jen čtyři a půl dne nepoteče v Orlové teplá voda

Letní odstávka horkovodu z dětmarovické elektrárny pro Orlovou začne 30. července v 0:00 hodin. Práce budou ukončeny 2. srpna do 14:00 hodin. Poté se celá soustava doplní vodou a odvzdušní. Teplá voda začne proudit z kohoutků v ranních hodinách 3. srpna.

Letní odstávka, kdy nepoteče z kohoutků teplá voda, se týká 8 800 bytů a 20 dalších odběratelů jako jsou nemocnice, školy a další v Orlové. Přesto, že teplá voda nepoteče jen několik dní, energetici za tu dobu zvládnou provést všechny práce tak, aby bylo vše řádně připraveno na topnou sezonu. „Právě letní měsíce jsou tou nejlepší dobou na odstávky,“ říká Petr Hodek, obchodní ředitel ČEZ Teplárenské, která teplo do Orlové dodává a pokračuje, „v létě se nahřívá jen teplá voda, nevytápí se. Tak je dopad na odběratele minimální. Každou odstávku pečlivě připravujeme, aby byla její doba co nejkratší. Veškeré práce, u kterých je to technicky možné, děláme za chodu zařízení. Jen tam, kde to možné není, přistupujeme k odstávce horkovodu a to jen na nezbytně nutnou dobu. Dlouhodobě přitom pracujeme na technickém řešení, které by umožnilo provozovat horkovod bez odstávek i několik let.“

ČEZ Teplárenská, a.s. zásobuje 6 000 odběrných míst a kromě 105 000 domácností jsou odběrateli tepla i nemocnice, úřady, školy a průmyslové podniky. Celková roční dodávka tepla činí přibližně 5 700 TJ. Zásobuje teplem zákazníky ve 36 lokalitách v Ústeckém, Karlovarském, Středočeském, Pardubickém, Hradeckém, Moravskoslezském a Jihomoravském kraji, kde také exportuje teplo přes hranice, z Elektrárny Hodonín do slovenského města Holíče. Na podzim zahájí dodávku tepla z Elektrárny Dětmarovice do Bohumína.