7. 6. 2013

Karel Kovanda reprezentuje ČEZ v Bruselu

K 1. červnu nastoupil na post vedoucího reprezentační kanceláře Skupiny ČEZ Karel Kovanda, významný český diplomat. Jeho úkolem bude zprostředkovávat kontakt s evropskými orgány, které zaujímají stále větší význam při formování energetické politiky.

Karel Kovanda má na poli mezinárodních institucí dlouholeté zkušenosti. Působil jako náměstek generálního ředitele pro zahraniční vztahy Evropské komise, byl velvyslancem České republiky u OSN, jako náměstek zahraničí vedl přístupová jednání do NATO, kde posléze zastával funkci velvyslance.

Akademické zázemí mu poskytla nejdříve Vysoká škola zemědělská, po emigraci do Spojených států amerických získal doktorát v oboru politologie na Massachusetts Institute of Technology, posléze přidal titul MBA z kalifornské Pepperdine University. Díky své jazykové vybavenosti - hovoří anglicky, česky, francouzsky, slovensky, španělsky a konverzačně německy a rusky -pracoval také jako jazykový specialista, tlumočník a novinář. Karel Kovanda je ženatý a má tři děti.
Energetická společnost ČEZ byla první českou firmou z České republiky i východní Evropy, která kancelář v Bruselu v roce 1999 otevřela. Její založení vyplynulo z potřeb společnosti komunikovat s orgány Evropské unie v oblasti energetiky a především z nutnosti připravit firmu na vstup České republiky do EU. V současnosti je bruselské zastoupení ČEZ platnou aktivní součástí celé struktury energetických a podnikatelských institucí, které se bezprostředně účastní na vytváření energetické politiky EU. Jedná se zvláště o komunikaci s relevantními institucemi EU – Evropskou komisí (GŘ pro energetiku, GŘ pro klimatickou změnu, GŘ pro konkurenceschopnost, GŘ pro trh a GŘ pro životní prostředí), s Evropským parlamentem, relevantními sektorovými asociacemi se sídlem v Bruselu – Eurelectric; think-tanky (EPC) a rovněž s českou státní správou - Stálým zastoupením ČR při EU, jehož zástupci reprezentují ČR v Radě EU.