25. 10. 2013

Klub Svět energie slavil dvacet let existence, 550 členů a mezinárodní uznání

Chomutovsko – Jubilejní dvacáté setkání Klubu Svět energie má za sebou čtyřiadvacet pedagogů z celé republiky, kteří na pozvání Skupiny ČEZ zavítali na Chomutovsko. Konkrétně absolvovali exkurzi po zmodernizované Elektrárny Tušimice, „hlubinný“ výlet do sousedního povrchového hnědouhelného lomu Severočeských dolů, návštěvu partnerské Střední odborné školy energetické a stavební v Chomutově, Informačního centra Severočeských dolů či prohlídku malé vodní elektrárny Želina.

„Samozřejmě jsme nezapomněli ani na zajímavé přednášky. Například Pavel Puff, manažer útvaru strategický nábor Skupiny ČEZ, hovořil o náborových a personálních aktivitách společnosti. Ladislav Kohout ze Střední odborné školy energetické a stavební v Chomutově pak seznámil své kolegy s možnostmi využití modelů obnovitelných zdrojů ve výuce fyziky. Protože se jednalo už o naše dvacáté, tedy jubilejní setkání, součástí společného večerního posezení byla konzumace třípatrového dortu. Nejspodnější patro symbolizovalo úspěch Skupiny ČEZ se vzdělávacím programem Svět energie u mezinárodní bezpečnostní mise IAEA OSART. Tým expertů v něm viděl příklad dobré praxe pro další energetické společnosti. Prostřední patro dortu hlásalo, že Klub Svět energie má už 550 členů, učitelů fyziky a dalších přírodovědných předmětů ze základních, středních i vysokých škol. Nejvyšší patro pak připomínalo, že jsme se sešli od doby založení klubu už po dvacáté,“ uvedla Marie Dufková, koordinátorka vzdělávacího programu ČEZ, která akce pro pedagogy pravidelně připravuje. 

Vzhledem k tomu, že kapacity jednotlivých setkání jsou omezené, má šanci se na ně vždy přihlásit jen kolem třiceti pedagogů. Někteří mají to štěstí, že se „vešli“ na seznam už po několikáté. Jednou z pravidelných účastnic je například Zdeňka Horská ze ZŠ Krátká v Klášterci nad Ohří. „Hlídám si termíny jednotlivých setkání, pokud je to pro mne zajímavé téma, které mohu zužitkovat v praxi, hned se přihlásím. Prohlédnout si zmodernizovanou elektrárnu a k tomu i důl, z něhož odebírá uhlí, bude určitě přínosem do výuky nejen pro mne, ale i ostatní,“ řekla klášterecká učitelka matematiky a fyziky. Její slova pak potvrdila Alena Vojtěchovská, učitelka stejných předmětů na ZŠ Pasířská v Jablonci nad Nisou: „Je to naprosto úžasné, průvodci znají vše a dokázali nám zodpovědět jakýkoliv odborný i laický dotaz. Jsem opravdu nadšena z perfektně připraveného programu a já už teď nebudu vykládat žákům o něčem, co jsem ještě neviděla.“

Zatímco ve čtvrtek si pedagogové, nejvzdálenější přijeli až z Ostravy či Veselí nad Moravou, ti nejbližší pak z Klášterce nad Ohří či Chomutova, zavítali do elektrárny a dolu, následující den navštívili Střední odbornou školu energetickou a stavební v Chomutově, kde si prohlédli modely obnovitelných zdrojů energie. „Část našich modelů obnovitelných zdrojů energie je plně funkční a jednotlivá zařízení se ovládají přes počítač,“ uvedl na místě Ladislav Kohout, rovněž člen Kubu Svět energie, který na škole vyučuje fyziku a obory přenosová soustava, elektrické měření, zdroje a rozvody energie. „Mezi našimi modely najdete například větrnou a vodní elektrárnu, tepelné čerpadlo, nebo solární automobil a dům. Všechny používáme během předváděcích akcí pro základní a střední školy a samozřejmě při výuce našich studentů v rámci projektů environmentální výchovy.“

Setkání Klubu Svět energie pro vyučující přírodovědných předmětů pořádá energetická společnost pro pedagogy zdarma. „Navštěvujeme s učiteli zajímavá místa spojená s energetikou, jako jsou elektrárny, ale třeba i uhelné nebo uranové doly. Své zážitky vyučující přenášejí na studenty, případně pak sami s nimi podobná místa navštěvují v rámci školních exkurzí,“ hodnotí za Skupinu ČEZ přínosy setkání Klubu Svět energie Marie Dufková. Jak dodala na závěr, o členství v Klubu Svět energie a účast na klubových akcích je mezi pedagogy velký zájem. V současné době má klub již přes 550 členů z řad pedagogů základních, středních i vysokých škol.