1. 2. 2010

Komplexní obnova Prunéřova aneb fikce versus realita

Prunéřov – Nevládní organizace systematicky argumentují polopravdami či nepravdami o plánované komplexní obnově Elektrárny Prunéřov II. Není pravda, že připravená modernizace poškodí životní prostředí v severních Čechách. Není pravda, že ČEZ chce instalovat zastaralé technologie. Naopak je skutečností, že fiktivní varianta prosazovaná nevládními organizacemi je v realitě neuskutečnitelná nejen technicky a ekonomicky, ale i z ekologického pohledu.

Proces schvalování EIA je jasně definovaný evropskou i českou legislativou. Každý den, o který svou kampaní oponenti odkládají nahrazení starých bloků elektrárny novými, znamená zbytečné zatížení životního prostředí severních Čech.

Životní prostředí nesmí být rukojmím 

ČEZ bere velmi vážně svou odpovědnost za životní prostředí. Proto také investuje desítky miliard do ekologizace uhelných elektráren.

PrunéřovTím, co bezprostředně ovlivňuje kvalitu života obyvatel v severních Čechách, jsou emise síry, dusíku a popílek. ČEZ je již radikálně snížil během prvního kola ekologizace uhelných elektráren ve druhé polovině 90. let. Nyní ČEZ využívá nejmodernější technologie, které jsou v souladu s evropskými požadavky k tomu, aby při druhé vlně ekologizace znovu emise rázně snížil. Probíhající modernizace elektrárny v Tušimicích, nový blok nahrazující staré bloky v Ledvicích a připravovaná modernizace Prunéřova jsou jasnou a konkrétní cestou k čistšímu vzduchu v severních Čechách.

Proč je nadkritický blok v Prunéřově fikcí

Fiktivní varianta výstavby nadkritického bloku v Prunéřově prosazovaná oponenty vyžaduje kvalitnější uhlí, což by za prvé znamenalo prodloužení provozu elektrárny z plánovaných 25 let na 40 a za druhé by se po celou dobu její  životnosti muselo uhlí dovážet na velké vzdálenosti. Každý z těchto faktorů má významný dopad na celkové zvýšení vyprodukovaných emisí znečišťujících látek a CO2 nejméně o 30%. Oponenty prezentované teoretické výpočty účinnosti se zcela mění i tím, že nadkritický blok by ze spolehlivostních důvodů nebylo možné využít pro vytápění a z hlediska stability elektrizační soustavy by řešení nebylo schopno poskytovat služby potřebné pro stabilitu sítě.

Prohlédněte si VIDEO k problematice komplexní obnovy Elektrárny Prunéřov.

Mýtus zastaralé technologie

Z pohledu odborníků, kteří se věnují technologiím a technikám,  užívaným v energetice, se jedná o absolutní nesmysl. ČEZ totiž nepoužije „zastaralý šrot“, nýbrž nejmodernější technologie, které odpovídají záměru komplexní obnovy Elektrárny Prunéřov II. Podmínka na využití nejlepší dostupné techniky je samozřejmě ze strany ČEZ splněna. (Problém je na straně těch, kteří chybně interpretují význam a funkci nejlepších dostupných technik a dokumentů, které tyto techniky popisují tzv. BREF dokumenty.) To konstatuje i posudek, který si zadalo ministerstvo životního prostředí. Parametry v oblasti ochrany ovzduší, kterými bude nové zařízení disponovat, jsou na úrovni nejpřísnějších požadovaných hodnot. Například v případě tuhých znečišťujících látek, s nimiž má Česká republika problémy v oblasti kvality ovzduší (viz například situace na Ostravsku v minulém týdnu), by parametry obnovené elektrárny byly 3x přísnější, než ty zákonem běžně stanovené pro nové zdroje.

Jak je to s plánovanou účinností 

Rovněž tvrzení, že navrhovaná účinnost je mnohem nižší, než má být, že ČEZ odmítá zvýšit účinnost o 10 % apod., jsou nepravdivá. Oponenti porovnávají různé pojmy. Účinnost lze sledovat a vykazovat v různých režimech provozu energetických zdrojů. Srovnávání účinnosti není úplně triviální, protože některé energetické zdroje jsou provozovány pouze v kondenzačním režimu (tedy jen pro výrobu elektřiny), zatímco některé současně slouží pro dodávku tepla pro obyvatele měst v okolí elektráren. To je i případ elektrárny Prunéřov II.

Opakovaně aktivisty uváděnou hodnotu účinnosti ve výši 38% není možné porovnávat s hodnotami BAT.

Hodnota, kterou je možné porovnávat s BAT, činí 40,19% (hodnota účinnosti modernizované elektrárny přepočtená podle evropské metodiky). Toto je hodnota, která je i součástí znaleckých odborných posudků zadaných Ministerstvem životního prostředí ČR.

Veřejnosti je ovšem skutečnost s účinností prezentována tak, že ČEZ významně ušetří na instalaci málo účinného zdroje. To pochopitelně není pravda. Je i v zájmu ČEZ, aby instalovaná technologie měla co nejvyšší účinnost, protože pak dochází k efektivnější a tudíž ekonomičtější výrobě elektřiny a tepla.

Další informace také na BLOGU SKUPINY ČEZ

ČEZ usiluje o lepší životní prostředí, nevládní organizace nikoli 

Zvažovaná varianta bude mít  údajně negativní dopady na zdraví lidí a přírodu v ČR. Tudíž že navrhované řešení prý přinese zhoršení životních podmínek v regionu. Toto tvrzení je zcela nepravdivé a ČEZ se proti němu ostře ohrazuje.

Stejně jako investice do odsíření elektráren v 90. letech minulého století, mohou životnímu prostředí pomoci pouze další investice, které ČEZ již v těchto dnech realizuje nebo se chystá realizovat.

Velmi přísné emisní parametry, které by nová elektrárna splňovala, přitom zaručují, že dojde k dalšímu výraznému zlepšení v oblastech, kde má elektrárna vliv na kvalitu ovzduší.   Významně se sníží emise znečišťujících látek, a to u oxidů dusíku a oxidu siřičitého o cca 60%. U tuhých znečišťujících látek to bude o cca 40%. Také u často zmiňovaných emisí oxidu uhličitého (skleníkového plynu) může díky obnově elektrárny Prunéřov II dojít ke snížení emisí o cca 30 %.

 V případě jednoho bloku mohou přijít lidé o teplo

ČEZ nechce instalovat nadkritický blok s vyšší účinností? Ale ano, pokud by to bylo technicky možné. Tam, kde to jde, se tomu nebráníme. Naopak jsme rádi, když můžeme vyrobit více elektřiny. Vyšší účinnost má přímou vazbu pouze na vyrobení více elektřiny, ale množství emisí je možné posuzovat pouze za celou životnost elektrárny. Opakované tvrzení „vyšší účinnost rovná se nižší emise“ je tudíž fikce.

Nadkritické bloky, jak to chce Greenpeace nebo Ekologický právní servis, s účinností 42% mají minimální výkon kolem 700 MW, nižší výkon již nepřináší efekt. Pokud však v lokalitě dodáváte teplo, tak musíte pro případ výpadku (stále je to technika a výpadek může nastat) mít zálohu. Což u elektráren s jedním blokem nelze. Při nižších výkonech této účinnosti nelze dosáhnout. Návrh na dodatečnou instalaci záložní teplárny v případě fiktivní varianty nadkritického řešení by byl dalším producentem emisí znečišťujících látek s dalším dopadem na kvalitu ovzduší v severních Čechách.

Prvotním omezením je však kvalita uhlí, která se navíc s časem bude zhoršovat (většina moderních uhelných elektráren ve světě spaluje kvalitní černé uhlí). Při využití místně dostupného hnědého uhlí není možné ani při použití „nadkritického bloku“ dosáhnout vyšší účinnosti (42% a více). Proto všechny studie ukázaly, že nejekologičtějším řešením jsou tři bloky poskytující dostatečnou zálohu pro dodávku tepla.

Instalace nadkritického bloku by tudíž mohla znemožnit zásobovat teplem tisíce domácností. Ty by pak musely vynaložit významné finanční prostředky na pořízení vlastních zdrojů tepla a kromě toho by pochopitelně došlo k významnému zhoršení kvality ovzduší ve všech obcích, kde by nebylo dostupné dálkové teplo z elektráren Prunéřov.

Co se stane, bude-li stanovisko k EIA ze strany ministerstva negativní 

Pokud by nastala tato nejhorší varianta, nezbude nic jiného, než elektrárnu dál provozovat za současného stavu, v jakém je nyní, a to až do konce její životnosti. Ta se pohybuje, při dobré údržbě, až za rokem 2020. Datum ukončení provozu bude záviset především na dostupnosti paliva z lomu Libouš. Samozřejmě, že výrobní zařízení by prošlo během klasických plánovaných odstávek drobnými úpravami. V porovnání s modernizovanou elektrárnou by ovšem produkovala dvojnásobný objem emisí. To by bylo nejhorší řešení pro ekologii. Modernizace například sníží množství vypouštěných NOx o 59%.

Další požadavek nevládních organizací, aby se jinak do konce roku 2015 elektrárna zavřela, je bezpředmětný. I bez podstatné modernizace totiž může Prunéřov splnit všechny emisní limity platné v dané době jak v rámci ČR tak i EU.

Závěrečné resumé

Skupina ČEZ chce modernizovat Elektrárnu Prunéřov II dle dostupných možností, přičemž veškeré emise poklesnou v průměru o 50%. Komplexní obnova navíc nabídne pracovní příležitosti pro řadu lidí a firem. Ze strany ČEZ se tedy jedná o významnou ekologickou a ekonomickou pomoc kraji a zaměstnavatelům v celé ČR. Pokud k modernizaci nedojde, bude elektrárna provozována i nadále se všemi ekologickými souvislostmi. Pokud bude Prunéřov zmodernizován, bude provozován jako ekologicky čistý a moderní zdroj přibližně do roku 2040 a minimálně po dobu výstavby přispěje k rozvoji regionu v ekonomicky obtížné době.

Prohlédněte si ProfilFotogalerii Elektráren Prunéřov