11. 9. 2007

Kontrola vstupu do jaderných zařízení pomocí bometrických prvků

V současnosti je na vstupu do Jaderné elektrárny Dukovany živo. Buduje se tam zařízení systému kontroly biometrických prvků lidí vstupujících do střeženého objektu.

Další zvýšení fyzické ochrany představuje nově nasazovaný biometrický systém kontroly na vstupu do elektrárny. V současnosti v JE Dukovany probíhá snímání pravé ruky všech vstupujících zaměstnanců a dodavatelů jaderné elektrárny, tak aby se kontrola vstupu pomocí biometrických údajů dala v příštím měsíci naostro spustit. Pro řadu lidí to není žádná novinka protože obdobný systém funguje v sesterské elektárně Temelín, kde také pracují, už 10 let.

Biometrický údaj vzniká po vložení ruky do schránky, která je v podstatě infračerveným fotoaparátem a vytvoří v paměti počítače a turniketu vícerozměrný obraz ruky. Ten potom slouží jako srovnávací etalon. Systém musí každé ráno během půlhodiny plynule odbavit na 1000 zaměstnanců vstupujících do areálu elektrárny. Dalším exponovaným obdobím v průběhu dne je pak doba oběda, kdy na to systém má přes dvě hodiny.

Zaměstnanci, kteří se třeba o víkendu na ruce poraní, musí očekávat drobné komplikace při vstupu, přesto se ale nemohou těšit na to, že dostanou volno, protože budou identifikováni jinou metodou a vpuštěni do práce. Jaderná elektrárna tak plní svou zákonnou povinnost danou vyhláškou Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, SÚJB, která pro všechna jaderná zařízení kontrolu vstupujících za pomoci biometrického údaje vstupující osoby do konce tohoto roku nařizuje. Dukovany tak znovu zvyšují svou bezpečnost, tentokrát na poli fyzické ochrany objektu.