23. 12. 2010

Krádež vinutí transformátoru jako zdroj příjmů před Vánoci? Holý hazard se životem!

Jen pár dní před Vánoci došlo v Litoměřicích ke zničení úplně nového stožárového transformátoru v hodnotě půl miliónu korun. Nové trafo si vyhlídli zloději barevných kovů, kteří s největší pravděpodobností „sháněli“ finance na vánoční dárky. Kromě toho, že se obohatili řádově o tisíce korun, hazardovali navíc se svým životem. Mohlo je zasáhnout napětí 22 tisíc voltů! Krádeží také poškodili životní prostředí, neboť do země unikl olej z transformátoru. Případ byl předán Polici ČR.

Sanace půdy po krádeži vinutí, kdy zloději olej vypustili do země

Takovýchto obdobných případů eviduje Skupina ČEZ na svém území desítky ročně. Množí se případy krádeže izolačních olejů, ale také vinutí transformátoru, které obsahuje barevné kovy. Zloději kradou i měděné vodiče a jakousi novinkou jsou i krádeže dvířek rozvaděčů nízkého napětí. Poslední jmenovaný případ je o to vážnější, že k ohrožení života a zdraví může dojít u naprosto nevinných osob, zejména pak dětí, protože po odcizení dvířek jsou volně přístupné části pod napětím až do doby příjezdu poruchové čety.

Zloději ve snaze rychlého a snadného zisku hazardují se svými životy, kdy jim hrozí při zásahu elektrickým proudem smrtelná poranění, případně těžké popáleniny s doživotními následky. Zloději se často obohatí o tisíce korun, ale škoda na distribučním zařízení dosahuje řádově sta tisíce korun. Zpravidla také dojde k poškození životního prostředí – k úniku oleje do zeminy a následně pak musí energetici provádět finančně i technicky náročné sanace půdy. Na zloděje zpravidla také doplatí nevinní zákazníci, neboť takovýto „zlodějský“ zásah způsobí samozřejmě poruchu a zákazníci jsou pak bez elektřiny do doby opravení.

Trestné činnosti se často dopouštějí organizované skupiny. ČEZ v lokalitách, kde se krádeže vyskytují, zintenzivňuje spolupráci s Policií ČR. Ta je stále úspěšnější při dopadení pachatele, o čemž svědčí i vyřešení několika posledních případů na Šumpersku, kde byli dopadeni 4 nepoctivci ve věku 23-34 let. Všichni pachatelé se vystavují trestnímu stíhání. Při vyčíslení škody nad částku pět tisíc korun se již nejedná o přestupek, ale o trestný čin s odpovídající trestní sazbou.

V severočeském regionu evidujeme případy krádeže olejů a vinutí např. na Mostecku (Sedlec, Vtelno), Chomutovsku, na Roudnicku (Ctíněves), na Litoměřicku (Rohatce, Čížkovice a v Kryškovicích(, ale také na Českolipsku (Stará Skalka) i Ústecku (Habří), na Lounsku (Kozlov), na Liberecku (Horní Sedlo), na Teplicku (Metlice). V oblasti Ralska zloději odcizili vodiče a kabely.