13. 2. 2006

Krádeže zemnících lan ohrožují bezpečnost a provoz distribuční soustavy

Plzeň, 13. února ? Energetici v západních Čechách se již několik let potýkají s krádežemi zemnících lan na vedeních vvn. Zloději v loňském roce zcizili 18 682 m, což je téměř o 8 tisíc metrů více než v roce 2004.

Tento problém narušuje bezpečnost a spolehlivost provozu distribuční soustavy. Přitom rizika, kterým se zloději vystavují (úraz el. proudem, pád z výšky, smrtelné zranění) vysoce převyšují výnosy z krádeže. Přesto se počet ukradených km zvyšuje. Při poslední akci zlodějů energetici přišli o 749 metrů zemnícího lana na vedení z Vřesové do Aše. Způsobená škoda se pohybuje ve výši kolem 50 tis. Kč.

Základní funkcí zemnícího lana (ZL) je ochrana před úderem blesku (na 100 km vedení se udává cca 30 – 40 úderů za rok, z nichž 90 % zachytí právě zemnící lano). Neméně významnou funkcí je ochrana života a zdraví osob pohybující se v blízkosti ZL. Další význam má také při poruše vedení, kdy jeho rychlé vypnutí zajišťují ochrany. Pokud část ZL na vedení chybí, ochrany nemohou působit dostatečně přesně a rychle.

Zvláštní skupinu mezi ZL tvoří tzv. kombinovaná zemnící lana (KZL), která kromě základních funkcí jako u „klasického“ ZL umožňují rovněž rychlý a spolehlivý přenos velkého objemu dat po optických vláknech. Kabel s optickými vlákny je zapleten uvnitř lana, které se na první pohled téměř neliší od obyčejného ZL. Přerušení KZL je ale okamžitě zjištěno na dispečinku.

Kombinovaná lana se v minulých letech ztrácela výjimečně. Od prosince loňského roku ale energetici evidují již 3 případy krádeží. Chybějící KZL je nutné rychle nahradit (max. do 48 hodin), což přináší zvýšené náklady na opravy. Pro zajímavost, oprava 1 km „klasického“ lana se pohybuje od 200 do 350 tisíc Kč. Náhrada 1 km KZL již přijde zhruba na 1 milion korun!

„Zemnící lana jsou z větší části spletena z hliníkových drátů. A to je i důvod, pro který jsou tak oblíbena zloději,“ říká Michaela Jirovcová, mluvčí Skupiny ČEZ pro západní Čechy.

Zatímco v roce 2000 byla převážná část vedení odcizena v Plzeňském kraji, poslední tři roky v žebříčku vede Karlovarský kraj, zejména Chebsko. Případy šetří Policie ČR.

Michaela Jirovcová, mluvčí Skupiny ČEZ pro západní Čechy