5. 9. 2006

Kubín: Jaderná energie je dnes bezpečná, nastane její renesance

Stále spjat s českou energetikou a se Skupinou ČEZ je i ve svých 77 letech Ing. Miroslav Kubín, DrSc. tech., CSc. ek., Emeritní ředitel dnes už rovněž bývalých Českých energetických závodů žije v Trutnově. Coby nestor české energetiky se ovšem stále věnuje odborné publikační činnosti, ale i přednáškám. Před prázdninami se například setkal v prostorách Elektráren Prunéřov s učiteli fyziky z celé České republiky, které sdružuje Skupina ČEZ v Klubu Světa energie. Během nového školního roku pak bude předávat své zkušenosti vysokoškolákům technických oborů. Patří rovněž mezi zastánce jaderné energie. Jak také jinak, když řídil výstavbu jaderné elektrárny Dukovany a zahájil i výstavbu jaderné elektrárny Temelín?

Jaderná energie bude podle Kubína hrát prim i v budoucnu. Vracejí se k ní v USA a prakticky v celé Asii se k ní přiklánějí bez výhrad. Rovněž v Evropě se počítá s její renesancí. Například ve Finsku chystají výstavbu zcela nového typu jaderné elektrárny. „Navzdory všem odpůrcům jádra je  nezbytné i u nás vystavět novou jadernou elektrárnu. Zásoby uhlí totiž nejsou neomezené a kdo si bláhově myslí, že nás spasí obnovitelné zdroje, je na omylu. Indikativního závazku vůči Evropské unii, že dosáhneme výroby osmi procent energie z obnovitelných zdrojů ,je už dnes utopií. V současné době je proto nutné zaměřit se na energetický mix  uhlí a jaderná energie. Určitou šanci má ovšem i spalování biomasy, jako je tomu například už nyní v elektrárnách Tisová, Poříčí a Hodonín. V budoucnu  ovšem bude mít rozhodující slovo jádro,“ míní  Miroslav Kubín.

Jako vhodnou lokalitu pro výstavbu nové atomové elektrárny vidí jednoznačně opět oblast Temelína. Tam už je vše  připraveno na výstavbu dalších dvou bloků.  Z minula jsou například  hotovy hydrologické i tektonické průzkumy. Je to bezproblémová lokalita  i z hlediska  různých emisí, hlučnosti a podobně.  „Právě chybějící emise jsou pro jádro velkou výhodou. Jaderná elektrárna produkuje pouze páru a co je hlavní, nepotřebuje kyslík. Uhelné elektrárny ovšem ke spalování ano. Elektrárnu, která nepotřebuje pro svůj provoz kyslík se dá třeba použít ve vesmíru, při osídlovaní planet. Ale to jsme už zcela jinde?,“ dodává futuristicky Kubín.

Protiargumentům, že jaderná energetika je nebezpečná a že by mohlo dojít k druhému Černobylu na území České republiky, se jen usmívá.  „Pětadvacet let starou havárií reaktoru v Černobylu srovnávat se současností,  je strašně zavádějící. Z fyzikálního hlediska k takové nehodě nemůže u nás dojít. Současné reaktory v Temelíně jsou zcela jiné a rovněž  pracují na zcela jiném a hlavně bezpečném principu. Když budou v Temelíně postaveny další dva nové bloky, bude tomu stejně,“ vysvětluje  doyen české energetiky..

 Za velký přínos podpory jaderné energetiky pak označil prohlášení 650 špičkových německých vědců, kteří se jasně vyslovili pro jadernou energii jako budoucnost lidstva. „Ostatně i zakladatel Greenpeace Patrick  Moore se   letos v dubnu stal předsedou nově založené iniciativy, která podporuje rostoucí využití jaderné energie. Přitom, když na počátku sedmdesátých let minulého století Greenpeace zakládal, věřil, že jaderná energie je to nejhorší, co může na světě být. Dnes podle něj jaderná energie představuje jediný veliký a ekonomicky efektivní energetický zdroj, který je schopen redukovat škodlivé emise v ovzduší. Tím nebude vznikat skleníkový plyn, v jehož důsledku dochází ke klimatickým změnám. Proto se nejen on přiklání k jaderným energetickým zdrojům, které dokáží celosvětově uspokojit vzrůstající požadavky na spotřebu energie a navíc jsou v dnešní době již zcela bezpečně.“

A jak se Miroslav Kubín dívá na nedávné problémy ve švédské atomové elektrárně Forsmark,  které zase mohou nahrát těm, co tvrdí opak, že jaderná energetika není bezpečná? „Mezinárodní stupnice INES, která určuje  nebezpečnost  závad v atomových elektrárnách, má sedm bodů. Ve Švédsku přisoudili odborníci nehodě ve Forsmarku stupeň  jedna až dvě. Z praktického hlediska se tudíž jednalo o běžnou  poruchu. Černobyl měl stupeň sedm, tedy nejvyšší možný?“

Ota Schnepp, mluvčí Skupiny ČEZ pro severní Čechy