19. 12. 2011

Maltézská pomoc získala v roce 2011 milionovou podporu

Klienti neziskové organizace Maltézská pomoc se těší z příjemných změn. Tři projekty, které Nadace ČEZ podpořila celkovou částkou 1 milion korun, pomáhají dopravovat postižené děti do škol, začleňují osamělé seniory i lidi s tělesným postižením do společenských aktivit a usnadňují život sociálně znevýhodněným rodinám. Jedno z center Maltézské pomoci se nachází i ve městě Olomouc.

Charitativní a humanitární organizace katolického Suverénního řádu Maltézských rytířů zakládá svou činnost na nepřetržité 900 leté tradici pomoci trpícím. Hlavní činností Maltézské pomoci, o.p.s. je pomoc potřebným na území České republiky. „Pečujeme například o vozíčkáře, děti z dětských domovů, děti s kombinovaným postižením, opuštěné staré lidi, ale také o vězně, nebo lidi postižené přírodními katastrofami,“ vyjmenovává Jiří Juda, ředitel Maltézské pomoci.

Častější kontakt se společenským prostředím je cílem prvního projektu, který pomáhá osamělým seniorům a osobám s tělesným postižením.„Vyškolený dobrovolník pravidelně navštěvuje potřebné a zapojuje je do společenských aktivit, například připravil setkání vozíčkářů u příležitosti Dnů dobré vůle na Velehradě,“ vysvětluje Jiří Juda. Tento projekt je realizován vedle města Olomouc také v Praze, Mělníku, České Lípě, Karlových Varech, Brně, Uherském Hradišti a na Velehradě.

Druhá podpora Nadace ČEZ směřuje k rodinám, nacházejícím se v nepříznivé životní situaci. Organizace Maltézská pomoc jim poskytuje výchovné a vzdělávací služby. Učí je hospodaření a vedení domácnosti, jak jednat na úřadech, ve školách a také pomáhá s doprovodem dětí do školy, k lékaři, nebo na zájmové kroužky a další aktivity. Cílem je odpovědné chování rodičů a zlepšení rodinné a sociální situace. Služba je poskytována rodinám z Olomouce, Uherského Hradiště, Hradce Králové a okolí.

Třetí projekt, na jehož realizaci přispěla Nadace ČEZ je, se snaží klientům Maltézské pomoci zpříjemnit každodenní život. Jedním z prostředků je doprava postižených dětí ze středočeského kraje do škol. „Je to velká pomoc, která umožní žít znevýhodněným dětem v rodině, zároveň navštěvovat školu a mít tak bezprostřední kontakt s jejich okolím. Díky podpoře Nadace ČEZ se počet dětí zvýšil z devíti na šestnáct,“ dodává Juda.

„Maltézská pomoc je velmi aktivní nezisková organizace s dlouholetou tradicí. Jsem rád, že jsme mohli podpořit její smysluplné projekty,“ uvádí Ondřej Šuch, ředitel Nadace ČEZ.

Maltézská pomoc, o.p.s. je renomovaná organizace pomáhající v České republice široké škále potřebných lidí. Základním cílem Maltézské pomoci je služba trpícím a potřebným v duchu křesťanské lásky k bližnímu. Výsledkem je pomoc osobám při začleňování se do života společnosti v rámci jejich fyzických i psychických možností. Maltézská pomoc zaměstnává 61 lidí a přibližně 350 dobrovolníků v  centrech Česká Lípa, Mělník, Praha, Pardubice, Olomouc, Brno, Uherské Hradiště a Otrokovice.

Kontakt: Maltézská pomoc, o.p.s.: Jiří Juda; tel: 257 534 935; e-mail:jiri.juda@maltezskapomoc.cz