23. 1. 2009

Mezinárodní mise odborníků WANO - Follow up v Jaderné elektrárně Dukovany startuje

V termínu 26. – 30. 1. 2009 se uskuteční následná mise WANO Peer Review, tzv. Follow-up mise. Cílem této mise je prověřit, jak se elektrárna vypořádala s návrhy na zlepšení definovanými týmem WANO v červnu roku 2007.

Závěrečná zpráva předaná vedení ČEZ, a. s., tehdy souhrnně konstatovala, že nebyla nalezena žádná významná bezpečnostní neshoda a elektrárna je dobře provozovaná s viditelně dobrou péčí o zařízení a s vynikajícím pořádkem.

Nicméně zpráva obsahovala kromě 7 dobrých praxí a 3 silných stránek i 12 oblastí, kde je prostor se zlepšit.

V Jaderné elektrárně Dukovany byl navržen Akční plán zlepšení a seznam dalších opatření a úkolů, které vyplynuly z mise nebo si je na základě psaných poznámek expertů WANO navrhli sami pracovníci EDU.

Převážná část úkolů Akčního plánu je k dnešnímu datu splněna, některé další úkoly dlouhodobého charakteru jako např. komplexní řešení netěsností technické vody, zlepšení metod předcházení chybám a dodržování standardů jaderné energetiky v činnosti dodavatelů jsou rozpracovány.

K řešení problematiky technické vody byl sestaven dlouhodobý harmonogram výměn v plánovaných odstávkách bloků, mimo jiné je to i jedna z akcí při současné 85 denní odstávce 3.bloku JE Dukovany.

Ke zlepšení používání metod se nám podařilo loni v červnu zorganizovat školení s účastí špičkových expertů na tuto problematiku z USA a Kanady a následně jsme metody zapracovali do našich předpisů. Výsledky této iniciativy se jistě dostaví

Naše dodavatele vzhledem k zavádění nového dodavatelského systému kroky pro zlepšení jejich činnosti převážně ještě čekají.

Follow up mise se uskuteční v čase, kdy probíhá odstávka 3. bloku, která zahrnuje množství významných modernizačních akcí. Přesto předpokládáme, že se nám podaří odpovědět na všechny dotazy pěti členů této Follow up WPR mise a dosáhnout od nich úspěšného hodnocení.