10. 12. 2008

Místo mzdovými sestavami se ženy z Tušimic zabývaly pomocí potřebným ve stacionáři

Tušimice/Srbeč – Osm žen z útvaru mzdové a personální evidence Skupiny ČEZ v Tušimicích, se ve středu 10. prosince zúčastnilo severočeského dne věnovaného Času pro dobrou věc. Za svůj cíl si ovšem vybraly místo až na rozhraní okresů Rakovník a Kladno. Všechny tak zavítaly do obce Srbeč, kde se nachází statek Společenství Dobromysl. Toto občanské sdružení zde provozuje denní a týdenní stacionář, které slouží lidem s kombinovaným postižením a absolventům speciálních škol ve věku 18 až 65 let.

Radka Knéřová„Jsme rády, že můžeme pomoci tam, kde je zapotřebí,“ říká za všechny Barbora Jungwirthová, vedoucí útvaru mzdové evidence. K výběru stacionáře napomohla náhoda. „Že bychom se mohly zúčastnit dobrovolnického dne, nás napadlo už dávno. Nějak nám to ale časově nevycházelo a všechny akce v doporučených subjektech už dávno skončily. Pak někoho napadlo, že bychom mohly zkusit stacionář v Srbeči, a protože v Praze nebyl nikdo proti, jsem tu, abychom pomohli, kde je zapotřebí,“ dodává Radka Knéřová, referent mzdové a personální evidence Skupiny ČEZ.

Ženy z Tušimic se tak staly letošními posledními účastnicemi Času pro dobrou věc pořádaného Skupinou ČEZ. Ve stacionáři uklízely přízemní prostory po přestavbě a malování, z nichž vznikne malá kancelář a velká rukodělná dílna. Po zametení podlahy se pak vrhly do odstraňování následků po zednících a malířích, tedy prachu a barvy. Umyly všechna okna, dveře, topení a závěsná svítidla na bočních zdech.

Jejich účinnou pomoc pak na místě ocenila Daniela Kederová, pracovní terapeutka týdenního stacionáře, pochvalnými slovy. Zároveň přiblížila, čím se vlastně zabývají. „Naším cílem je rozvoj schopností a dovedností klientů, a to jak praktických, tak i sociálních. Snažíme se posilovat jejich zodpovědnost a schopnost rozhodování. Jednoduše řečeno, učí se u nás aktivnímu způsobu života. Stacionář je součástí projektu chráněného bydlení a dílen občanského sdružení Společenství Dobromysl. Klienti pracují v tiskařské dílně, kde vyrábějí různé tiskoviny typu novoročenek a blahopřání. Mohou se věnovat tkaní či pracím na zahradě, k dispozici mají i malou dřevodílnu. Důležitá je pro ně i arteterapie, tedy malování, kreslení a hudba.“

Skupina ČEZ odstartovala svůj filantropický projekt pod názvem Čas pro dobrou věc 18. března, a to na severu Čech, Tehdy zavítalo dvacet energetiků z celého Ústeckého kraje do Podkrušnohorského zooparku v Chomutově a další tři do Hospicu v Mostě. Celkem se pak do něj v rámci celé republiky zapojilo 335 dobrovolníků, včetně výše uvedených devíti žen z Tušimic.