21. 12. 2011

Mléčný bar NAPROTI nabízí dobré koktejly i práci handicapovaným

Dnes dopoledne byl v Zeyerově ulici v Ostravě otevřen mléčný bar NAPROTI. Stane se místem vzájemného setkávání, ale nabízí i příležitost pracovního uplatnění pro zdravotně znevýhodněné osoby. Vznik tohoto sociálního podniku byl financován z prostředků Evropské unie, ze státního rozpočtu ČR a částkou 600 tisíc korun, kterou přispěla Nadace ČEZ.

Handicapovaní lidé často chtějí pracovat a posílit tak svou sebedůvěru a pocit sounáležitosti s ostatními. Nově vzniklý mléčný bar, který některým z nich poskytne zaměstnání, bude navíc hospodařit jako běžná firma, jen s tím rozdílem, že veškerý zisk reinvestuje zpět do své činnosti.

„Náš mléčný bar NAPROTIvytváří prostor otevřený pro setkávání lidí se speciálními potřebami a lidí z "běžné" populace. Tím přispívá ke snižování bariér v naší společnosti. Za tuto formu podpory jsme vděčni, potřebovali jsme nemalou investici do začátku, ale dál už to snad zvládneme sami,“ poznamenala Olga Rosenbergerová, předsedkyně asociace TRIGON, která bar NAPROTI provozuje.

Na návštěvníky baru čeká příjemné prostředí i obsluha. Pro spěchající je připraven pultový prodej. Nabízeny budou výrobky z lokálních farem, například čerstvé mléko, smetana, ochucené tvarohy, ale i šunka.

Za příspěvek Nadace ČEZ v hodnotě 600 tisíc korun bar pořídil přístroje určené k výrobě mléčných lahůdek a podlahový materiál. „Jsem rád, že můžeme pomoci organizacím jako je tato k větší ekonomické samostatnosti. Vždycky je dobré ocenit nápady, které umožňují lidem osobní rozvoj. Proč by handicapovaný člověk nemohl připravit ten nejlepší jahodový koktejl, jaký jste kdy ochutnali?“ usmívá se Daniel Novák z Nadace ČEZ.