8. 1. 2009

Mrazivé počasí severočeské elektrárny nezaskočilo

Severní Čechy – Dostatečné zásoby uhlí i vápence pro odsíření mají v současné době severočeské elektrárny Skupiny ČEZ. Navíc jsou uhlím průběžně zásobovány z okolních šachet. Ani elektrárenský provoz není kvůli mrazivému počasí nijak omezen. Stále trvající program přípravy na zimní období, který je před jeho příchodem na jednotlivých elektrárnách prověřován, se tak osvědčil i na začátku letošního roku, kdy Česko zasáhly mrazy hluboko pod nulou.

„Uhlí chrastí, není vodnaté a hezky se sype,“ říká doslova Jiří Kulhánek, vedoucí odboru řízení provozu elektrárny Počerady. „Máme nyní v provozu čtyři z pěti výrobních 200 MW bloků. Pro každý denně potřebujeme kolem 4 000 tun uhlí.“ Podle Jiřího Kulhánka má elektrárna i dostatečné zásoby uhlí na skládce. „Přesně podle naší normy, což je 90 000 tun. Čerpáme z ní ale jen minimálně, protože jsme průběžně zásobovány uhlím z povrchových dolů mostecké pánve.“

Z Dolů Nástup Tušimice jsou pak průběžně zásobovány elektrárny Prunéřov I a II a Tušimice II.

„Naše skládka uhlí je průtočná, to znamená, že jsme vždy předzásobeni na dva až tři dny, tedy 30 000 tunami uhlí. Šachtu ale máme doslova za humny, takže je skládka dle potřeby aktuálně doplňována,“ dodává k tomu Miroslav Ostrihoň, vedoucí řízení provozu elektrárny Prunéřov I. Podle něj se zatím nestalo nic fatálního, co by elektrárnu z důvodů mrazu zaskočilo. Čtyři 110 MW bloky přitom spotřebují kolem 10 000 tun uhlí denně.

Stejně hovoří i jeho kolega Tomáš Janda, vedoucí řízení provozu elektrárny Prunéřov II. „Se zásobami uhlí jsme na horní hranici, tedy na 150 000 tunách. Na skládce přitom zmrzne jen jeho vrchní vrstva, takže po její narušení se zmrazky odlamují a bez problémů se dostaneme na další, již sypkou. Dostatek je i vápence, a pokud něco řešíme, tak jen provozní záležitosti bez souvislosti se zimou.“ Elektrárna Prunéřov má pět 210 MW bloků, přičemž každý spotřebuje asi 4 000 tun uhlí denně.

Vzhledem k tomu, že v elektrárně Tušimice II probíhá první etapa komplexní obnovy, jsou zde v provozu jen dva výrobní bloky, každý o výkonu 200 MW. „Oba jedou, takže spotřeba našeho uhlí je přibližně 8 000 tun denně. Na skládce máme do zásoby 117 000 tun uhlí,“ poznamenal Miloslav Ledinský, vedoucí řízení provozu elektrárny Tušimice II.

„Provozní technologie je v pohodě, mrazy nás neohrozily. Naše skládka uhlí má kapacitu 40 000 tun, přičemž nyní je plná z poloviny. Průběžně ovšem každý týden doplňujeme zásoby uhlí z nedalekých Dolů Bílina. Jsou to naši sousedé, takže nějaké problémy s dodávkou nám nehrozí,“ uzavřel zimní sondu do elektrárenských provozů na severu Čech Milan Bartl, vedoucí řízení provozu elektrárny Ledvice. Ta se svými třemi 110 MW bloky spotřebuje 6,5 tisíce tun uhlí denně.