15. 1. 2014

Na Dlouhé Stráně dorazilo přes 80 000 turistů

Na přečerpávací vodní elektrárnu Dlouhé Stráně dorazilo vloni 80 231 turistů. Od května mohli využít služeb nového informačního a servisního centra pod hrází horní nádrže. I přes jejich vysoký počet se tak v oblasti daří dostát všem požadavkům na ochranu přírody.

Celkově už elektrárnu vidělo 800 158 návštěvníků, mohli si vybrat exkurzi do kaverny a pak na obě nádrže (pokud to počasí dovolí) nebo třeba jen horní nádrž, která je dostupná lanovkou z Koutů a pak buď pěšky, nebo mikrobusem pod korunu hráze horní nádrže. Ty, kteří jsou natolik zdatní, že na horní nádrž dorazí pěšky nebo na kole popřípadě na běžkách ve statistice zachyceny nemáme.

Vloni čekaly na turisty dvě novinky. V květnu zahájilo ostrý provoz nové informační centrum pod korunou hráze horní nádrže. Příchozím nabízí nejen tištěné materiály, ale také odborný výklad o elektrárně, dále pak turistické mapy, turistické známky a další propagační materiály Sdružení cestovního ruchu Jeseníky. Součástí je i servis, který zahrnuje zajištění úklidu, toalety, kontrolu oblasti a základní občerstvení. Centrum funguje od května do října, každý den od 10 do 17 hodin. Na zimu lokalitu dřevostavba opustí, aby se s letní sezonou opět vrátila. U horní stanice lanovky pak začíná nově vybudovaná naučná stezka rysí skála a od roku 2012 je pak před vstupem do kaverny oběžné kolo o průměru 4,5 metru, které v elektrárně vyrábělo megawatty plných šestnáct let.

„Přesto, že na elektrárnu přijelo o 3,6 % návštěvníků méně než loni, je přečerpávací elektrárna stále nejnavštěvovanějším objektem Skupiny ČEZ“ řekl Petr Maralík ředitel vodních elektráren Skupiny ČEZ a pokračoval: „Za celou dobu provádění exkurzí, od roku 1998, ji vidělo přes 800 tisíc návštěvníků a to je obrovské číslo. Mírný pokles návštěvnosti v letošním roce přičítáme nepřízni počasí, zejména v měsíci květnu, a také všeobecnému mírnému poklesu zájmu o technické a kulturní památky.“

Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé Stráně je držitelem čtyř „nej“. Je vybavena nejvýkonnější reverzní vodní turbínou v Evropě (325 MW), je elektrárnou využívající největší spád v České republice (534 m), z vodních elektráren Skupiny ČEZ má největší celkový instalovaný výkon (650 MW) a je zároveň nejnavštěvovanější elektrárnou Skupiny ČEZ.