21. 12. 2009

Na Štědrý den i Silvestra jsou energetici připraveni

Severní Čechy – O vánočních svátcích bude výrobu a distribuci energie na severu Čech zajišťovat denně více než 500 zaměstnanců Skupiny ČEZ. Běžný pracovní den tak čeká směnaře z nepřetržitých provozů elektráren a tamní podnikové hasiče, dispečery z ČEZ Distribuce, montéry z ČEZ Distribuční služby a směnaře z malé vodní elektrárny Želina na Kadaňsku a vodní elektrárny Střekov v Ústí nad Labem. Další desítky pracovníků budou doma držet pohotovost na telefonu.

Elektrárny na severu Čech pojedou na Štědrý den a během prvního svátečního dne na tři osmihodinové směny, 26, prosince to budou směny dvě. Poslední den ve starém a první den v novém roce to budou rovněž tři směny. V Elektrárně Prunéřov II se tak během Štědrého dne, na Boží hod vánoční a Štěpána v provoze vystřídá celkem 319 kmenových zaměstnanců Skupiny ČEZ. Na Silvestra a Nový rok jich bude 225. Osazenstvo směn v Elektrárně Prunéřov I se bude ve stejných dnech pohybovat v počtu 30 pracovníků na směnu. Provoz Elektrárny Tušimice bude zajišťovat 22 pracovníků na každé směně.

„V uvedené dny bude jak na ranní, tak i na odpolední a noční směně po 30 – 33 zaměstnancích Celkem bude mít pracovní Vánoce a pracovního Silvestra na 130 zaměstnanců. V době, kdy Ježíšek nosí dárky, jej bude v areálu elektrárny očekávat 33 zaměstnanců a stejný počet si na Silvestra o půlnoci připije během pracovního procesu pomerančovým džusem,“ říká Jiří Kulhánek, vedoucí odboru řízení provozu Elektrárny Počerady.

Jak uvedl Milan Bartl, vedoucí odboru řízení provozu Elektrárny Ledvice, zde bude na každé směně 20 až 26 lidí. „Jejich počet bude odvislý od aktuálního provozu energetických bloků, respektive pokud bude nějaký blok odstaven do zálohy, zůstanou obsluhy v pohotovosti doma. Samozřejmě, že na směnách budou i pracovníci dodavatelů outsourcovaných provozních technologií, jako jsou zauhlování a ukládání vedlejších energetických produktů. Vždy budou čtyři na směnu,“ uzavřel sondu do svátečných elektrárenských dovozů Milan Bártl.

Splnit nároky na bezporuchový provoz distribuční sítě o vánočních svátcích vyžaduje nepřetržitou připravenost pohotovostních čet, které musí okamžitě vyrazit do terénu a odstranit eventuální poruchy na vedení. Proto budou desítky pracovníků dispečinku a poruchové služby v pohotovostním režimu. Téměř 100 jich bude o svátcích dbát na to, aby na severu Čech „nezhasly“ vánoční stromečky a televize s pohádkami. Tyto počty by v případě blížící se nepřízně počasí byly navýšeny o desítky dalších pracovníků.

Ani vodní elektrárna Střekov v Ústí nad Labem či malá vodní elektrárna Želina u Kadaně nezůstanou během Vánoc a na přelomu roku bez obsluhy. Zde se slouží dvanáctihodinové směny. Každý den se tak střídají dva pracovníci obsluhy VE Střekov a dva strojníci neblokových zařízení, kteří jsou zároveň hráznými a jeznými na Želině.