16. 9. 2003

Nabídka ČEZ pro příští rok je o více než 100 korun pod cenou v zahraničí

Velkoobchodní cena elektřiny ČEZ snižuje růst cen v ČR oproti Evropě o 50 %

Energetická společnost ČEZ připravila na příští rok novou nabídku produktů dodávek silové elektřiny pro velkoobchodní trh. Nabídka na příští rok odráží vývoj cen na evropských trzích i růst nákladů vstupů na výrobu elektřiny v předchozích letech, kdy například růst ceny uhlí za posledních 10 let o zhruba 25 procent se v ceně elektřiny neprojevil, protože ta naopak poklesla. Nabízené ceny jsou maximální a ČEZ předpokládá možnost jejich snížení v závislosti na souhrnu požadavků zákazníků, kdy ČEZ bude moci optimalizovat pokrytí potřeb zákazníků svými výrobními zdroji.

Po dvou letech poklesu cen silové elektřiny o celkových zhruba 13 procent je nyní reflektován růstový trend na trzích EU. Cena celoroční nepřetržité dodávky elektřiny, tzv. pásmové, se meziročně zvýší o zhruba 12 procent, naopak cena 4 produktů mimošpičkové elektřiny poklesne o cca 15 procent.

Pro zákazníky v ČR je nabídka velice výhodná, protože je výrazně levnější než u zahraniční konkurence. Cena odráží růst cen v Evropě pouze z poloviny. V Evropě ceny meziročně vzrostly o zhruba 25 procent. Cena jednotlivých produktů ČEZ je tak hluboko pod cenami v Německu a to o 100 a více korun na megawatthodinu. Ceny pro domácí zákazníky jsou tak nižší než pro zahraniční odběratele naší elektřiny.

ČEZ polovičním růstem cen elektřiny než v zahraničí prakticky dokazuje, že z evropského hlediska patří k nejefektivnějším výrobcům elektřiny, který se dokáže prosadit i v zahraničí.

Tato velkoobchodní nabídka produktů elektřiny není nabídkou pro drobné konečné zákazníky. Cena elektřiny pro konečné drobné spotřebitele se skládá z řady složek, nejen ze silové elektřiny, a tak do konečných cen elektřiny se toto zvýšení může projevit jen zhruba 1 - 3 procenty a to v tom případě, pokud by regionální energetiky nenašly možnosti úspor.

Kompletní cenovou nabídku jednotlivých produktů ČEZ transparentně zveřejňuje na svých internetových stránkách (www.duhovaenergie.cz, rubrika Zákazníci, Firmy, Velkoodběr - distribuce), jako jediný výrobce v ČR.

Ladislav Kříž, tiskový mluvčí ČEZ, a. s.