18. 6. 2012

Nadace ČEZ podpořila festival Skupova Plzeň

Již po devětadvacáté se v Plzni koná výběrová přehlídka českého loutkového a alternativního divadla Skupova Plzeň. Letos ho opět podpořila i Nadace ČEZ částkou 200 tisíc korun.

Do Plzně se sjelo sedmnáct českých a šest zahraničních souborů, které nabídnou představení především pro mládež a dospělé diváky.

„Bez podpory Nadace ČEZ by byl program Skupovy Plzně, nejstaršího profesionálního divadelního festivalu ČR, o dost chudší. Letošní ročník oplývá mnoha zajímavými zahraničními představeními – představí se například soubory a divadla z Izraele, Maďarska, Slovinska, Slovenska a Polska. „Skupovka“ letos také hostí výroční setkání divadelní sítě Platforma11+, kdy téměř měsíc zde na 30 divadelníků z 12 evropských zemí připravují divadelní inscenaci „Face me, čas změny“.  Jsme proto Nadaci ČEZ velmi vděční, že jsme i díky jejímu příspěvku dokázali vytvořit tak bohatou, rozmanitou a lákavou divadelní nabídku,“ říká Tomáš Froyda, ředitel Divadla Alfa.

A co by si festivaloví návštěvníci neměli nechat ujít? „ Určitě již zmiňované představení „Face me, čas změny“, protože je to unikátní projekt, který v tomto složení bude možné vidět v Plzni a ČR pouze 3x, pak už bude jen jezdit po Evropě. Lákadel je ale v letošním programu festivalu spousta - celkem se diváci mohou těšit na 40 titulů,“ doplňuje Froyda.

Více o festivalovém programu na www.skupovaplzen.cz

Josef Skupa (16. ledna 1892 – 8. ledna 1957) byl významný český loutkoherec, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka)