23. 4. 2008

Nadace ČEZ podporuje hřebčín v Kladrubech nad Labem

Nadace ČEZ podpořila částkou 100 tisíc korun Národní hřebčín v Kladrubech nad Labem, který je nejstarším velkým hřebčínem na světě. Za podpory Nadace ČEZ se v Kladrubech nad Labem 17. – 20. 4. 2008 uskutečnily mezinárodní závody spřežení - Rudolfův pohár.

„ Skupině ČEZ děkujeme  za již tradiční podporu  hřebčína. Náš hřebčín v Kladrubech nad Labem je nejstarším velkým hřebčínem na světě. Přímo v Kladrubech se chovají bělouši, ve Slatiňanech pak vraníci. Velice si vážíme podpory , protože  bez  sponzorůa lidí, kteří mají tato ušlechtilá zvířata rádi, by fungování celého hřebčína i pořádání takovýchto velkých závodů jako je Rudolfův pohár, byl problém.“  říká Lenka Gotthardová, ředitelka Národního hřebčína v Kladrubech.

V Kladrubech nad Labem jsou starokladrubští bělouši ustájeni v několika objektech. Přímo v Kladubech n. L. jsou ustájeni koně základního stáda – plemenní hřebci a chovné klisny, hříbata do odstavu, koně ve výcviku, sportovní a koně určení k prodeji. Do nedalekého „Padocku“ přicházejí odstavená hříbata, a ta jsou v jednom roce přemístěna do odchovny v Selmicích, dnes jsou zde většinou teplokrevné klisny. Na vzdálenějším Josefově jsou ustájeny chovné klisny nízkobřezí nebo nezabřezlé. Odchovna Selmice je s hřebčínem spojena čtyři kilometry dlouhou lipovou alejí, jež přímočaře protíná pastviny. V Selmicích jsou v oddělených stádech hřebečků a klisniček odchovávány tři ročníky mladých koní – ročci, dvouletci a koně tříletí.

Hřebčín Slatiňany byl založen r. 1898 jako zámecký hřebčín. Vznikl z původních stájí pro dostihové koně a koně pro parfosní hony, které patřily spolu s přilehlým zámkem a panstvím rodině Auerspergů (v zámku se nyní nachází Hippologické muzeum s rozsáhlými sbírkami) a nachází se na severním okraji města v zámeckém parku.