18. 1. 2011

Ne všem vodním elektrárnám bohatý příděl vláhy svědčí

Bohaté srážky na konci minulého roku sice přinesly většině západočeských malých vodních elektráren Skupiny ČEZ výrazně nadprůměrné výsledky, v lednu to ale oplácejí problémy. Bukovec a Hracholusky stojí, na Šumavě trápí obsluhu vodních děl pády stromů.

„Nejzávažnějším důsledkem povodní je stržený břeh na náhonu elektrárny Bukovec, až voda opadne, uvidíme, jak moc to bude vážné.  Jinak navzdory vžitým představám, jsou o povodních elektrárny většinou mimo provoz,“ uvedl vedoucí malých vodních elektráren ČEZ Obnovitelné zdroje v Plzeňském kraji  Jiří Kysilka.

Hracholusky vyrobily v loňském prosinci velmi nadprůměrné množství elektřiny, plných 1,4 miliónu kWh, ale vlivem povodní se zastavily již 14. ledna. Energetici tak jako obvykle vycházejí vstříc majiteli přehrady. „Nechceme komplikovat práci hrázných, kteří se snaží omezit dopad povodní,“ dodal Kysilka.

Turbíny Bukovce se zastavily již 8. ledna, hladiny nad a pod elektrárnou se vyrovnaly, tudíž voda nemá potřebný spád. Hladina byla bohužel výš než hráz na ústí náhonu, přetékající voda proto vymlela břeh a poškodila přívod do elektrárny. Rozsah škod musí posoudit ještě odborníci, kteří rozhodnou, zda je možné elektrárnu do definitivní opravy provozovat.

Šumavské elektrárny (Vydra, Čeňkova Pila a Černé jezero) si s velkou vodou poradí snáz, i ony zaznamenaly v prosinci skvělé výsledky. Jejich správci se snaží, aby sílu tajícího sněhu, využili beze zbytku. Nejlepším pomocníkem je jim rolba, krumpáč a pila, z téměř desetikilometrového Vchynicko-tetovského kanálu je třeba odstraňovat průběžně napadané stromy.