20. 9. 2006

Neodmyslitelným pomocníkem energetiků je GPS systém

Všech 100 vozidel odboru Poruchové služby z úseku Distribučních služeb SČE, a.s., Skupiny ČEZ pro oblast severních Čech je vybaveno navigačním GPS systémem. Jejich osádky jsou tak neustále v kontaktu s techniky a dispečery. Podle Jaromíra Fiegera, technika oddělení VVN z odboru Provoz a poruchová služba v Děčíně se ovšem nejedná o ?hlídače? montérů, nýbrž pro ně užitečného pomocníka.

„Nejenže díky systému GPS  víme, kde se které vozidlo zrovna pohybuje,  ale pomocí  jeho softwarového vybavení si můžeme zobrazit na monitoru v mapě i polohopis rozvodného zařízení. Lépe tak zjistíme, kde je porucha na  energetickém zařízení, k němuž pak můžeme poslat nejbližší osádku. Tím je závada i rychleji odstraněna,“ libuje si Jaromír Fieger.  Jak dodává, GPS systém je nejen dobrý navigátor, ale poslouží i jako  kniha jízd, čímž se výrazně zjednodušuje administrativa s jejich vykazováním a zúčtováním.

V neposlední  řadě může GPS systém  pomoci  i při výjimečných situacích. „Montér půjde například  na kontrolu vedení, přičemž po odstavení vozidla  v něm nastaví čas, za který se vrátí. Pokud se ve stanovenou  dobu  u vozu neobjeví a nepotvrdí návrat, dispečer je upozorněn alarmem na mimořádný   stav a vysílá na místo další osádku na pomoc.  Samozřejmě, že nejdříve se s dotyčným pokusíme spojit mobilním telefonem či vysílačkou, protože mu práce mohla zabrat více času.  Zároveň už ale k němu můžeme nasměrovat díky GPS nejbližší vůz,“ nastiňuje nejkrajnější situaci Fieger. 

Systém GPS byl na severu Čech zaveden zhruba před rokem a půl v rámci Severočeské energetiky a   je i nadále  zdokonalován a rozšiřován. Využíván je i v ostatních regionech Skupiny ČEZ. Díky svému off-line systému dokonce umožňuje zpětně zjistit, „co - kdy - kde“ se přihodilo.  Například   lze tak zpětně získat nepřímý důkaz pro pojišťovnu, že montérovo vozidlo se  v daný okamžik nacházelo právě  nedaleko či přímo na místě, kde si způsobil pracovní úraz.

Ota Schnepp, mluvčí Skupiny ČEZ pro severní Čechy