10. 10. 2008

Nepozorný řidič způsobil výpadek proudu na Plzni - Severu

Plzeň, 10. 10. 2008 - Řidič nákladního auta, který přivážel materiál do statku v obci Kozolupy, vjel se zdviženou korbou do vedení vysokého napětí 22 kV a způsobil jednofázové zemní spojení. Vznikl požár, který vůz zcela zničil. Řidiče odvezla sanita do nemocnice na vyšetření.

K poškození zařízení ČEZ Distribuce naštěstí nedošlo. Bez proudu se od 9.15 hodin ocitly Kozolupy, Touškov, Malesice, Úněšov a jejich okolí, což je téměř 2800 zákazníků. Během hodiny pak zbyly bez dodávky jen 4 distribuční trafostanice v obci Kozolupy, tzn. okolo 350 zákazníků.

Po komplikovaném vyprošťování shořelého vozidla byla všechna místa pod napětím ve 12.31 hodin.

Čety specialistů Skupiny ČEZ pečují v západních Čechách o více než 16 000 km vedení. Ročně řeší v průměru kolem 5000 poruch, zhruba 400 z nich zaviní nepozorní stavebníci a motoristé.

Během posledního roku byla na zařízeních provozovaných společností ČEZ Distribuce zaznamenána i desítka případů úmrtí vlivem zásahu elektrického proudu, ať už při přiblížení se nebo po přímém kontaktu s distribučním zařízením. Jednalo se o zloděje měděných vodičů, nešťastně zamilované, ale i děti.