12. 1. 2009

Novoroční dárek životnímu prostředí na severu Čech: Nový kalolis pro Elektrárny Prunéřov

Prunéřov – Úspěšnou kolaudaci má za sebou poslední loňská investiční akce v Elektrárnách Prunéřov ze Skupiny ČEZ. Jednalo se o modernizaci kalového hospodářství společného pro obě elektrárny (EPR I a EPR II). Investiční akce za zhruba 36 milionů korun byla přitom jednou z posledních ekologického charakteru před chystanou modernizací elektrárny Prunéřov II.

Úpravář vody Jaroslav Taraba při kontrole filtračních plachetek kalolisu.

„Smyslem akce bylo vybavit kalové hospodářství moderní technologií, která zaručuje snížení nerozpustných látek ve vypouštěných odpadních vodách. V praxi to znamená, že do odpadních vod nadávkujeme speciální přípravek, který zlepší sedimentaci nerozpustných látek, tedy jejich zahuštění. Následně se nové kaly přečerpají do nově postavené haly k odvodnění v novém kalolisu na zbytkovou vlhkost 40 procent. Odvodněný kal z kalolisu se vysypává do přistaveného kontejneru. Poté vše odveze specializovaná firma k ekologické likvidaci,“ zestručnil pro laiky funkčnost zařízení Zdeněk Kobza, vedoucí oddělení chemie Elektráren Tušimice a Prunéřov.

Podle Zdeňka Kobzy tak bude vypouštěná odpadní voda z prunéřovských elektráren obsahovat méně než 30 mg nerozpustných látek v jednom litru. V praxi to znamená, že bude mnohdy čistější než voda v řece Ohři, do níž je odváděna.

„Uvažujeme i o tom, že zbytkové kaly nebudou odváženy k likvidaci mimo elektrárnu, ale budou spalovány spolu s uhlím. Získávají se totiž převážně z mourové vody z mokrého úklidu zauhlování. Ale to je teprve hudba budoucnosti. Nejdříve musí proběhnout nejrůznější rozbory a testování,“ uzavřel Zdeněk Kobza.

Kalolis a další podpůrná zařízení kalového hospodářství zabírají plochu o rozloze asi 200 m2. Jsou umístěny v oplechované hale s ocelovou konstrukcí. Funkčnost zařízení by přitom měla být delší, než je plánovaná životnost elektrárny Prunéřov II po její modernizaci. Tedy delší než 25 let.

Poznámka: Pro upřesnění – speciální přípravek, který zlepší sedimentaci nerozpustných látek, se nazývá flokulant Sokoflok S24.